Нашите вкусове за облекло, музика, храна и т. н. се променят с течение на времето. Също така се изменят и предпочитанията ни за твърдостта на матрака, върху който спим. Много съвременни матраци се използват в продължение на 10-15 години. Няма нищо странно, ако през това време променим желанието си за твърдостта на матрака - може в началото да ни е бил идеален, но по-късно да ни се стори прекалено твърд или мек и вече да не се чувстваме комфортно върху него. Тук идват на помощ топ-матраците. Топ-матракът представлява по-тънък матрак, който се поставя върху основния главно с тази цел - да увеличи или намали неговата твърдост. Основното предимство на топ-матраците е, че са доста по-евтини от основните матраци - и така спестяваме пари от покупката на нов матрак. Ето защо, по същия начин, както е необходимо да имаме предварителна информация при избора на нов матрак, е полезно да знаем и как да изберем топ-матрак. Съвременните топ-матраци изпълняват множество полезни функции: защита на матрака от замърсяване, прах и плесен, придават допълнителна топлина и комфорт по време на сън. С помощта на модерни пълнители като кокосова койра, естествен латекс, вълна, холофайбер те могат както да увеличат, така и да намалят твърдостта на основния матрак. Всеки от тези материали за матраци има своите предимства:
  • Памучните топ-матраци може да се перат в пералня. Те са тънки и леки.
  • Топ-матракът от мериносова вълна осигурява топлина през зимата.
  • Латексови топ-матраци - ако търсите нещо, което може да ви служи години, това е латексовият топ-матрак. Полученият от каучукови дървета естествен латекс не позволява появата на молци, устойчив е на мухъл и е много по-дълготраен от памука или вълната.
Трайността на топ-матрака от естествен латекс е 20 години. Най-популярните топ-матраци са изработени именно от естествен латекс и могат значително да омекотят Вашия матрак и да увеличат комфорта му. Те са много подходящи за омекотяване на твърди матраци. Особеността на един топ-матрак от естествен латекс е чувството, че именно лежите - а не потъвате в него. Естественият латекс е мек и комфортен материал.
  • Кокосовите топ-матраци са чудесен избор, ако желаете да придадете по-голяма твърдост на основния матрак. Изработват се от латексирани кокосови влакна (койра) и са дълготрайни. Топ-матракът от кокос перфектно изравнява спалната повърхност и създава оптимален микроклимат. Подходящ е за хора, страдащи от алергии към синтетични материали.
  • Топ-матракът от мемори пяна ("помнеща пяна") намалява твърдостта и подобрява анатомичните свойства на матрака. Имайте предвид, че матраците от мемори пяна са чувствителни към температурата в стаята и теглото на спящия.
  • Ако търсите водоустойчив топ-матрак, тогава обърнете внимание на топ-матраците от типа "аквастоп". Те са оборудвани със специална мембрана и имат приятна памучна повърхност. Такъв топ-матрак не дразни дори нежната бебешка кожа, хипоалергенен е (не предизвиква алергии), въздухопроницаем, предпазва от прахови акари, плесен и мръсотия.
Водоустойчивите топ-матраци лесно се перат в перална машина, като издържат до 100-200 изпирания (в зависимост от вида на пералнята). Допълнително предимство е, че водоустойчивият топ-матрак защитава матрака от външно замърсяване в случай, че нещо се изсипе или потече върху леглото. Той е незаменим за малки деца или, ако в жилището има домашни любимци. Правилно подбраният топ-матрак ще осигури комфорта ви по време на сън. Той представлява отлична защита на основния матрак и значително увеличава неговата дълготрайност.