Швеция предупреди гражданите си: Подгответе се за война

Швеция на път да обяви война на Русия
0

Швеция предупреди гражданите си да се подготвят за военни действия срещу Русия

Швеция е пред война. Шведското правителство призова местните власти в цялата страна да ускорят подготовката на плановете за бъдеща война, докато расте напрежението с Русия, заяви в петък шведски служител.

Местните власти са получили писмо за това през тази седмица, заяви Свен Вергер, ръководител на службата за информация на Агенцията за извънредни ситуации, предаде Reuters.

След референдума и присъединяването на черноморския полуостров Крим на Руската федерация, което Западът смята за незаконно, ситуацията се напрегна. Руското анексиране на украинска територия и сблъсъците в югоизточните рускоезични региони на Украйна, засилиха тревогата сред страните от Прибалтика, включително и в Швеция. А шведският министър на отбраната Петер Хелквист още през ноември заяви, че ситуацията продължава да се влошава.

„Подготовката за заплаха от война на практика, значително изостава от 2000 г. насам. Изискванията сега са различни и разпоредбите ще бъдат по-строги“, казва Вергер.

Решението на Швеция, която е смятана за една от най-мирните страни в Европа, буди основателни тревоги. Още миналата година страната реши да засили гражданската защита и споменатата заповед за мобилизация на местните власти е част от тези усилия, добавя той.

Тези мерки ще включват участие на градските служители в учения с армията, осигуряване на безопасни комуникации и проверки на приютите, посочва съответната агенция в комюнике.

 

Швеция, която не е членка на НАТО, в последно време, все по-настойчиво укрепва своите въоръжени сили. Значително увеличаване на бюджета за отбраната и многократни военни учения не бяха единствените. Властите разпоредиха разполагане на армията на балтийския остров Готланд.

Швеция на път да обяви война на Русия
Швеция на път да обяви война на Русия

В последно време тези маневри губят тревога и притеснение не само сред другите страни в Прибалтика. Ако Швеция реши да обяви война на Русия, НАТО вероятно също ще се намеси. А това може да отключи конфликт, много по-опасен от настоящия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.