В Северна Корея вярват, че Ким Чен Ун е изобретил хамбургерите, противозачатъчните и е нещо като бог

Студентка от Северна Корея втрещи фотографа Ерик Лафорг с разказите си за Ким Чен Ун. 20-годишното момиче е едно от малкото, които говорят английски сносно в Пхенян. Тя се съгласява да му покаже провинцията и да му разкаже повече за страната си. Лафорг обаче остава потресен от невежеството и ограниченията там. "Жените в Северна Корея трябва да имат висок нос, големи очи, тънки устни и да не са слаби", коментира момичето, което той нарича Мис Ким. Тя отказва да назовава Ким Чен Ун по име, а го нарича "върховния лидер на Северна Корея".

 "Всички сме богати и сме равни"

Младото момиче е убедено, че всички разполагат с равни богатства. "Всички ние имаме равно благосъстояние", казва тя. Дори когато вижда просяците по улиците на Пхенян, е убедена в думите. Затвореността на страната е толкова голяма, че там не са чували за скъсаните дънки, не знаят коя е Лейди Гага и за западна музика им се предлагат единствено Моцарт, Бах и Бетовен. "Севернокорейците не обичат английска музика, затова слушаме тях", казва още момичето. Освен всичко останало, тя твърди, че според нея момичетата не могат да забременеят неомъжени, нито пък може да се обсъжда дали Ким Чен Ун е красив. "Това е скандален въпрос. Ние не можем да седим до момчетата, освен това нямаме право да танцуваме с тях", допълва още тя.

Колкото по-малко знаят, толкова по-добре

Затвореността на страната, не се изчерпва с това. Мис Ким не знае какво е IPAD и не вярва в него. Нито пък, че Мики Маус е измислен от Уолт Дисни. "Това е просто една мишка от Китай", казва тя. А за хамбургерите вярва, че са измислени от Ким Чен Ун през 2009 година. Също толкова сляпо девойката вярва, че в страната й има свобода на избор. Въпреки че хората тук са ограничени, дори в избора как да боядисат косата си. Или каква прическа да носят. Но тя е убедена, че имат пълна свобода на избор. "Тук външния вид не е най-важното, нито пък прическата", допълва тя. Младото момиче споделя, освен това, че никога не е напускала Пхенян. За нея е приключение да излезе извън града и да покаже на френския фотограф малко от околностите около столицата.

Димна завеса

За войниците Ким твърди следното "Те нормални хора като всички нас. Работата им е да защитават гражданите в Северна Корея". Тя не е чувала за кино и кабелна телевизия, а освен това с наивна убеденост казва, че ако гражданите на Южна Корея решат да дойдат в страната й, ще бъдат посрещнати с отворени обятия. Модата, западната култура и каквито и да е западни порядки, почти не са проникнали в Северна Корея. Традиционни остават за тях местните носии и облеклото им. И убеждението, че навсякъде е така. [caption id="attachment_502507" align="aligncenter" width="577"]Севернокорейка шокира с твърдения: Ким Чен Ун е измислил хамбургера Севернокорейка шокира с твърдения: Ким Чен Ун е измислил хамбургера[/caption] След срещата с Лафорг Мис Ким мечтае да посети чужда страна, като Англия например. Но е категорична, че не иска да ходи в САЩ, защото мрази американците и не ги харесва. [gallery ids="502510,502509,502508"]