Китай плаши Тръмп със Северна Корея: Ако подкрепите Тайван…

Гласувайте за статията

Китай вече предупреди Тръмп, че ще си има проблеми, ако подкрепи Тайван

Разговорът на Доналд Тръмп с тайванския лидер, както и острите му критики след това, че Китай не трябва да се меси в американската политика, получиха отговор. От Пекин предупредиха новия президент: Ако подкрепите независимостта на Тайван, ще се обърнем срещу вас.

С други думи — ще насъскат Северна Корея.

За всеки запознат със сложната международна политика, връзките между Китай и Северна Корея са добре известни. Пекин държи Ким Чен Ун начело на Пхенян и си затваря очите за диктатурата му, само по две причини — отвлича вниманието на Вашингтон от Южнокитайско море. И е единствената сила в Азия, от която Америка наистина се страхува.

Global Times вече предупреди Тръмп, че „единен Китай“ не се търгува. И допълниха, че новия президент трябва да овладее по-добре тънкостите на дипломацията. „Ако САЩ открито подкрепят Тайван и подновят търговията с оръжие, защо ние да не подкрепим враговете на Америка? Защо да не им продаваме оръжие?“ коментират те.

Официално, САЩ няма дипломатически връзки с Тайван от 1979 година. Което не им пречи да продължават да ги снабдяват с оръжие. Пред КНР обаче Вашингтон поддържа друга политика. Америка няма нищо общо с независимата провинция. И не я признава официално за държава.

Доналд Тръмп от своя страна заяви, че САЩ може да се обвърже с идеята за „Единен Китай, само ако има конкретни сделки и договори между двете страни. Които засягат и други въпроси“. А това накара Пекин да избухне.

Тръмп размаха пръст на Китай, те го плашат със Северна Корея

Тръмп размаха пръст на Китай, те го плашат със Северна Корея

През последните месеци имаше твърдения, че Китай са започнали да се уморяват от Ким Чен Ун. И дори може да оттеглят негласната си подкрепа за него. След изявленията на Тръмп обаче, позицията на Пекин се преобърна. И той се превърна в най-важната им пешка. Ако конфликтът между Китай и Вашингтон се задълбочи, Северна Корея несъмнено ще бъде въвлечена в спора.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар