Либерализъм в Китай? Истината за антикорупционните лагери

Гласувайте за статията

Тъмната страна на Китай — Какво стои зад лагерите за превъзпитание

През последните две десетилетия, властите в Китай провеждат „прочистване“ от корупцията като често използват прословутите затвори, в които измъчват и малтретират затворници.

Необозначена, оградена с високи стени и огради, в самото сърце на Пекин, се крие сива, бетонна сграда. Където действа организация, от която се страхуват и най-влиятелните хора в държавата. Организацията държи под око всички.

От нея нищо не може да бъде скрито и разполага с няколко известни затвора, където изтезанията и малтретирането са неразделна част от присъдата.

CCDI е надзорен орган в Китай, който е специализиран за наблюдение на корупцията на 88 милиона членове на китайската комунистическа партия, предаде „Си Ен Ен“.

Изкореняването на корупцията е една от основните цели на китайския президент Си Дзинпин, след като през 2012 г. дойде на власт. По време на неговия мандат от върха на йерархията паднаха няколко политици. След директивата на президента се преследват абсолютно всички политици, които са корумпирани и никой не е пощаден.

Само през миналата година близо 300 хиляди души са били обвинени в нарушение на закона, а всичко това доведе до въпроса:

Какво стои зад тези масови арести?

„Това е наистина голям въпрос. Дали става дума за антикорупционна политика, или пък става въпрос за лов на вещици?“, пита Андрю Ведман, лидер на отдела по Китайски изследвания на университета в Джорджия и добавя, че е поискал обяснение от китайските власти, но досега не е получил отговор.

Затворниците в прословутите затвори се държат в тайна. Няма определен период от време, което да прекарат там. Всичко зависи от разследването. Свидетели твърдят, че затворниците се измъчват и малтретират по варварски начини. А понякога това завършва с фатални последици, пише в доклада на Humans Right Watch.

Тъмната страна на Китай - антикорупционните лагери

Тъмната страна на Китай – антикорупционните лагери

„Президентът си направи своя антикорупционна кампания, за да оправдае незаконната система на затваряне“.  Това каза Софи Ричардсън, директор на китайския клон на Humans Right Watch. И добавя, че „изтезанията няма да допринесат да се намали корупцията в Китай. Но ще доведат до намаляване на доверието в институциите, особено в китайската съдебна система“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар