Украйна държи рекорд по корупция

Гласувайте за статията

Украйна е най-корумпираната страна в европейския съюз

Украйна е най-корумпираната страна в Европа пише в доклад на Европейската сметна палата.

Въпреки подкрепата на ЕС за Украйна, Европейската сметна палата смята, че тази подкрепа е имала ограничено действие. В областта на реформите има някакъв напредък, но постигнатите резултати са твърде „крехки”. Това може да се прочете в доклада, който е публикуван на 7-ми декември от агенция УНИАН, позовавайки се на украинския вестник Правда.

Целта на този одит беше да се прецени дали помощта, която оказаха Европейската комисия и Европейската служба по външна политика е била достатъчно ефективна. Разгледан беше периода от 2007 до 2015 г. в областта на управление на публичните финанси и на борбата с корупцията, както и сектора занимаващ се с природния газ.

Освен това в доклада бе отбелязано, че сътрудничеството между Украйна и ЕС е напреднало в периода на Майдан през 2014 г. Но Украйна все още е изправена пред проблеми. А те пречат до голяма степен на процеса на реформите, а и рисковете със старите и новите олигарси остават високи.

„Независимо от усилията за реформиране, Украйна все още се възприема като най-корумпираната страна в Европа … олигархичните кланове продължават да упражняват доминиращо влияние върху икономиката, политиката и медиите“, — се казва в доклада.

Бързи мерки

Що се отнася до резултатите от мерките за борба с корупцията бъдещето ще покаже дали има резултат.
В доклада също е посочено, че ЕС е реагирал бързо на кризата в Украйна през 2014 г. Дори е отделил 11,2 милиарда евро помощ за седем години. Тук трябва да отбележим, че това е извънредно решение, при което парите са дадени без предварително да е уточнено за какво ще се употребят.

Украйна държи рекорд по корупция

Украйна държи рекорд по корупция

„По време на одита е имало силен политически ангажимент за реформа на публичната администрация. Но промените в системата за контрол са застрашили реформата. А ниските заплати насърчават корупцията. Необходими са по-нататъшни стъпки за постигане на целите”-каза членът на сметната палата Саболч Фазакас.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар