Дания минава на зелена енергия Преглеждания: 2002

Зелена енергия: Град в Дания минава изцяло на биогорива
0
Оценете този post

Зелена енергия: В Дания се намира първият град в света, който ще използва органични отпадъци

Зелена енергия. Северна Европа работи върху нов проект, който ще позволи на властите да изградят центрове, които работят само с екологично чисти материали. Разработен е план за датския град Орхус, в който  ще се използват биоотпадъци, за да се задоволи нарастващото търсене на електроенергия.

Градът ще бъде първият в света, който ще осигурява на своите граждани прясна вода. И то използвайки енергията от битовите отпадъци. Повече от 200 000 души, живеещи в град Орхус в Дания, ще получават питейна вода чрез система, захранвана от пречиствателната станция на Marselisborg.

Градът е първия стартирал подобен проект.

За момента заводът Marselisborg може да генерира повече от 150 на сто от електричеството си. Благодарение на инвестиция от 2,5 милиона евро.

Той генерира енергия от биогаз, създаден от домакинските отпадни води. Включително и от отпадъчните води, които се изпомпват в биореактори. Там те се съхраняват при температура 38 ° C и са пълни с бактерии. Полученият биогаз — предимно метан — след това се изгаря. Така се образува топлинна и електрическа енергия и по този начин да задоволи нуждите на гражданите.

В статията си за новия проект за зелена енергия, списание New Scientist съобщава: „Алтернативната форма на органични бактерии се използва за филтриране на замърсените материали от отпадъчната вода.“

Заводът е първият, който произвежда повече от 50 на сто енергия, отколкото изразходва, твърди, Министерство на околната среда и горите на страната. И се гордеят с техния успех.

Зелена енергия: Град в Дания минава изцяло на биогорива
Зелена енергия: Град в Дания минава изцяло на биогорива

Министърът на околната среда Ева Хансен заявява пред местните медии по този случай: „Пречиствателните станции трябва да се движат по-напред от енергийните компании, които са производители на енергия, и ние имаме един наистина добър пример за това тук.“ Изводът е ясен: Дания минава на зелена енергия. Въпросът е: Кога ще се случи това и в България?

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.