Ввеликолепната петорка: Преди осем месеца заедно управляваха света, а сега всичко се преобърна

Наричаха ги великолепната петорка. И само допреди няколко месеца те управлява почти целия свят и диктуваха какво да се случва в ЕС. Днес всичко коренно се промени. Записът от Хановер, направен през април, разкрива колко бързо управляващия елит на Запада се е променил. Причините са най-различни, най-вече заради политическите сътресения в западния свят. Но една снимка ясно показва колко бързо управляващия елит се е променил до неузнаваемост. Усмихнатите лица на срещата на върха в Хановер през април представляват четирите най-големи европейски икономики и САЩ, сигурни в политическата приемственост. Те са великолепната петорка — Ангела Меркел, Матео Ренци, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд и Барак Обама

Само няколко месеца по-късно, картинката е съвсем различа. Матео Ренци

Италианският премиер Матео Ренци претърпя тежко поражение на референдума за конституционна реформа. Неговото поражение хвърля в политическа нестабилност третата по големина икономика в ЕС. Оставката на италианския премиер сега означава, че всички, освен един лидер в G5 ще напуснат поста си при много различни обстоятелства, отколкото са стартирали годината.

Дейвид Камерън

Дейвид Камерън е може би най-ярката жертва на популисткия бунт срещу установения ред. Той бе отстранен от длъжност, след като загуби референдума. На този референдум той се застъпваше за оставането на страната му в Европейския съюз, но претърпя провал. След поражението той напусна поста на министър-председател. По-късно той заяви, че е премислил добре ситуацията и е решил да се оттегли, без да съобщава с какво ще се занимава в бъдеще.

Барак Обама

Абсолютно сигурните в победата си демократи, вече виждаха Хилари Тръмп като президент. И тя почти успя. Но Америка реши, че има нужда от нов лидер и избра Доналд Тръмп. С което тотално обърка ситуацията в стария и новия свят.

Франсоа Оланд

Франсоа Оланд заяви миналата седмица, че няма да се кандидатира на изборите за френски президент по много причини. Той беше най-непопулярният държавен глава в историята на страната. Пред телевизионните камери Оланд заяви, че на предстоящите президентски избори няма да събере достатъчно гласове и поради тази причина няма да се кандидатира за втори мандат. [caption id="attachment_501499" align="aligncenter" width="596"]Великолепната петорка се разпада Великолепната петорка се разпада[/caption]

Ангела Меркел

Майката на бежанците, засега единствена виси на косъм. Но е много вероятно да загуби мощта и подкрепата, която имаше доскоро. Само Ангела Меркел, която миналия месец съобщи, че ще се кандидатира за четвърти мандат, може би ще бъде на срещата "G5" и в бъдеще.Но великолепната петорка никога вече няма да е същата.