Странни самолетни катастрофи: Вижте най-безумните

В листата за странни самолетни катастрофи те спокойно могат да държат първото място. Толкова са абсурдни, че мнозина не вярват, че са истински. Вижте топ 5 на най-абсурдните сред тях.

1. Играчка — плачка

Русия 1994г. Пилотът дава на сина си и на дъщеря си да управляват самолета. В резултат на това загиват 74 пътника. Ярослав Кудрински, пилот на Airbus A310 на Aeroflot, позволил на 11-годишния си син и 16-годишната си дъщеря да управляват самолета му. И докато си играел в кабината синът му случайно изключил автопилотът, което довело до внезапна загуба на височина, която пилотът не успял да възстанови. Детската игра довела до смъртта на всички 75 души, които са били на този полет.

2. Да се возиш с крокодил

Конго, 2010 г. Заради крокодил в кабината, пътниците изпадат в паника и разбиват самолета По време на полета от Киншаса до Бандунду, един от пътниците носел в чантата си контрабандно крокодил, който обаче избягал от чантата. След като го забелязали, паникьосаните пътници избягали в единия край на самолета, което е довело до дисбаланс и падане на самолета. Всичките 20 пътници и членовете на екипажа са загинали при падането на този самолет.

3. Под прицел

Азербайджан, 1997 г. Изстрел в пътен знак и разбит самолет През 1997 г., докато се връщали от учение, няколко азербайджански войници започнали да стрелят по пътен знак. В този момент, в близост летял самолет от типа Jakovljev Jak-40, който е превозвал шест пътника. Няколко куршума засягат резервоара за кислород, което е довело до пожар на борда на въздухоплавателното средство. Самолетът пада и по този начин са умъртвени всички шест пътници.

4. Смъртоносен сблъсък

През месец март, 1977 г., на Тенерифе се стига до сблъсък на пистата между два самолета Боинг 747, което е довело до смъртта на 538 души и екипажа. Разследването установило, че почти всичко е тръгнало наопаки — от комуникацията на пилота с контрола на летене, до метеорологичните условия. Освен това са настъпили много промени, а най-голямата е тази, че комуникацията между пилота и контролната кула станала рутинно, което е довело и до недоразумения. [caption id="attachment_501490" align="aligncenter" width="456"]Странни самолетни катастрофи : Топ 5 на най-безумните Странни самолетни катастрофи : Топ 5 на най-безумните[/caption]

5. От ума си теглил

Пилотът, който на 28 юни 2010 г. управлявал Airbus A321 по линията Карачи — Исламабад, поради летене на малка височина и лошите метеорологични условия се забил в планина. Пилотът пренебрегнал данните на автоматичните системи за сигурност, както и настояванията на неговия втори пилот, машината да бъде издигнат на по-голяма височина. В резултат на неговата инатливост загинали 146 пътници и 6 членове на екипажа. Между загиналите в една от най-големите и странни самолетни катастрофи имало пет деца и две новородени.