Доналд Тръмп успя: Доведе САЩ и Китай до ръба

Гласувайте за статията

Доналд Тръмп първо прие разговор с лидера на Тайван, сега скара Китай и САЩ

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, публикувал серия съобщения на „Twiter“, в които критикува Китай заради паричната им политика и операциите в Южнокитайско море.

След като понесе критики от Пекин, че е разговарял с лидера на Тайван, Тръмп побърза да си го върне с друг пост в социалните мрежи.

„Дали Китай ни попита, добре ли е да девалвира валутата си и да направи голям военен комплекс? Мисля, че не“, пише той.
Миналата седмица новия президент предизвика голям дипломатически скандал, защото е говорил с председателя на Тайван. Заради този необичаен ход, Китай протестирал пред САЩ.

САЩ и по-рано са критикували Китай заради девалвацията на юана. Те смятат, че това дава непочтено предимство на китайските износители, предава BBC.

На Пекин е казано, че трябва да спре и с териториалните претенции към острови и морските рифове.  Особено ако се искат от още няколко страни в Южнокитайско море. Вашингтон дори изпрати военни кораби в района.

Китай пък от своя страна твърди, че техните претенции за островите имат граждански цели.

Телефонен разговор на Тръмп с тайванския председател Джай ИНГ-Уен обаче изправи двете страни на ръба. Това е първият случай, в който един новоизбран президент на САЩ си позволява да влезе в пряк контакт с тайвански лидер. И то от 1979 г. насам, когато отношенията между двете страни са били официално прекратени.

Белият дом съобщи, че този телефонен разговор не изразява промени в десетилетната политика за „единен Китай“.

Вицепрезидентът на Тръмп, Майк Пенс, се опитал да намали значението на телефонния разговор. Той направи декларация, че то е било само „момент на доброта“.

Президентски гафове

След всичките гафове на Тръмп тези дни, американският държавен секретар Джон Кери заяви, че за преходния екип на новоизбрания президент на САЩ, би било полезно да изисква препоръки от Държавния департамент. Особено преди да влезе в контакт с някой от чуждестранните лидери.

Кери подчерта, че никой не се е свързал с Държавния департамент, преди някой от тези разговори.

Доналд Тръмп изправи на нокти Китай и САЩ

Доналд Тръмп изправи на нокти Китай и САЩ

Новоизбраният американски вицепрезидент Майк Пенс заяви по-рано вчера, че телефонният разговор на Доналд Тръмп с председателя на Тайван Цаи ИНГ-Уен е било „обаждане от куртоазия“, а не промяна на американската политика към Китай.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар