Проф. Георги Близнашки разкри любопитни подробности от политическия живот в страната

Проф. Георги Близнашки разкри любопитни подробности от политическия живот в страната
5 (100%) 1 vote

Настоящият президент може само да назначи служебно правителство

Конституционалистът проф. Георги Близнашки направи доста интересни разкрития за случващото се в политическия живот в страната.

Пред „Епицентър.бг” проф. Георги Близнашки припомни, че на 14 ноември държавният глава Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да бъде разтълкувано дали в последните три месеца от мандата си има право да насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал парламента.

Проф. Георги Близнашки посочва, че принципът, който е записан в основния ни закон е изключително простичък, но пък не е за прости хора.
Конституционалистът подчерта, че съгласно този принцип този, който разпусне Народното събрание, насрочва новите избори.

Георги Близнашки

Настоящият президент може само да назначи служебно правителство

На практика това означава, че ген. Румен Радев ще трябва да изпълни тази задача като първа, след встъпването му в длъжност на 22 януари, следващата година.
Преди това да се случи Радев ще положи клетва пред 49-я парламент, ще го разпусне и ще насрочи датата за предсрочните парламентарни избори.

Проф. Георги Близнашки, който е и бивш служебен премиер обясни, че съгласно Конституцията, правителството в оставка работи до момента, в който бъде назначено служебно правителство, тъй като изпълнителната власт следва принципа на непрекъснатост в дейността й.

Като се има предвид, че трябва да има приемственост и постоянство това означава, че премиерът в оставка Бойко Борисов трябва да остане на поста си, докато временният кабинет не встъпи в длъжност.

Юристът посочва, че ако настоящият президент Росен Плевнелиев реши въпреки всичко, че може да назначи служебно правителство, то когато Румен Радев встъпи в длъжност ще има право да запази това правителство, да го смени с ново или да направи „основен ремонт” на Министерски съвет.

Георги Близнашки е категоричен, че Конституцията на страната е направена много добре и няма пропуски.
В заключение той припомни, че Плевнелиев може само да назначи служебно правителство, а неговият наследник Румен Радев да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар