Вечен живот: Мисията вече е възможна

Гласувайте за статията

Компания създава система за замразяване, която гарантира вечен живот

Идеята за вечен живот става все по-достъпна, а както се оказва и доста спорна. Големи дебати се разразиха около решението на Върховния съд на САЩ да позволи на терминално болна тийнейджърка да бъде замразена. Освен от етична гледна точка, експертите се съмняват и в успеха на процедурата. Въпреки това, момичето не е единственото, което е готово да се подложи на подобна интервенция, с надеждата някой ден да се събуди излекувано от рака.

Учените са разделени заради идеята.

Но все пак: Какво е крионика и как работи този метод?

Криониката е замразяване на човек в хладилна камера, като той може буквално да заспи и да бъде замразен. Технологията позволява запазване на тленните останки в непроменен вид, докато настъпи подходящ момент човекът да бъде размразен повторно.

Д-р Дейвид Шоу, който е експерт по крионика казва, че е малко вероятно мозъка на лицето, което се замразява, да оцелее по време на процедурата. Въпреки това стотици хора са се подложили на тази процедура, а хиляди са регистрирани за крионика, с надеждата, че напредналата медицинска технология ще им позволи втори шанс за живот.

В „Alcor Life Extension“ в Аризона, в момента има 148 замразени човека — 104 мъже и 39 жени и 1100 чакащи.

Ето и как се извършва процедурата:

Компаниите за крионика започват процедурата във възможно най-ранния възможен момент, след което пациентът законно се обяви за мъртъв.

Има няколко минути след спиране на работата на сърцето, докато настъпи мозъчна смърт, което според „Alcor Life Extension“ „отваря възможност“ изкуствено да се създаде циркулация на кръвта.

Когато състоянието на пациента стане критично, медицинския персонал е на „изчакване“, да започне процедурата за поддържане на живота в първите моменти веднага след смъртта.

Първоначалната процедура за транспортиране на пациента включва:

• Поставянето на пациента във вана с леденостудена вода и създаване на кръвообращение и дишане с помощта на апарат за изкуствено дишане.

• Създаване на интравенозни линии и въвеждане на лекарства за защита на мозъка и за поддържането на кръвното налягане по време на изкуствената циркулация, за да се предотврати увреждане на мозъчната тъкан.

• Хирургически достъп до феморалните артерии и вени и поставяне на пациента на кардиопулмонарен байпас, което означава, че кръвта ще циркулира през външна (сърце — бял дроб) машина.

Процедурата е подобна на тази, използвана от хирурзите при трансплантиране на дарени органи.

След тази първоначална процедура, температурата на пациента се намалява до няколко градуса над точката на замръзване на водата, като кръвта се заменя с разтвор за съхраняване на органите, специално направен, за да поддържа живота и на ниска температура.

Вечен живот - мисията вече е възможна

Вечен живот – мисията вече е възможна

След това, когато пациентът пристигне в центъра по крионика, лекарят свързва големите кръвоносни съдове със система за циркулация.

Разтвор за защита, подобен на този, който се използва при транспортирането на органи, циркулира през тялото на пациента при температура близо до 0 градуса по Целзий, няколко минути, за да се изчисти цялата остатъчна кръв.

• Концентрацията на разтвора се увеличава на 60% в продължение на два до три часа.

• Температурата, налягането и концентрацията на разтвора постоянно се наблюдават.

• Визуалното наблюдение на мозъка се извършва чрез две малки дупчици на черепа и инжекция с контраст, за да се провери дали има подуване, или някакво друго увреждане на мозъка.

• Пациентът след това се охлажда с азот до температура от — 124 градуса по Целзий, което е възможно най-бързия начин, за да се избегне създаването на някакви ледени образувания. За това обикновено са необходими три часа.

• Пациентът продължава да замръзва през следващите две седмици до температура от —196 градуса и постоянно се следи чрез инструменти за откриване на пукнатини, което може да се случи при охлаждане на такива температури.

• Замразеният пациент след това се поставя в течен азот при температура —196 градуса, в специален вакуумно изолиран отдел, който се подновява на няколко седмици.

Тази сложна процедура, за която е необходимо дългосрочно поддържане, е много скъпа и само съхранението на главата струва около 70 000 долара, а на цялото тяло 200 000 долара.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар