Ето как ще се отрази оставката на Бойко Борисов върху Бюджет 2017

Ето как ще се отрази оставката на Бойко Борисов върху Бюджет 2017
5 (100%) 1 vote

Не се очаква голяма драма във финансов план

Загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на президентските избори и последвалата оставка на Бойко Борисов са най-обсъжданите теми в държавата през последните няколко дни.

Мнозина се запитаха какво ще се случи с Бюджет 2017 след оставката на Бойко Борисов.
Икономисти и финансисти се обединиха около мнението, че оставката на правителството на Бойко Борисов няма да доведе до сериозни проблеми с бюджета за следващата година.

Любомир Дацов посочи, че в такива случаи законът предвижда поне два варианта.
Първият вариант е правителството да оттегли Бюджет 2017 от Народното събрание (това няма да е първият такъв случай), а вторият – ако парламентът остане да работи да приеме заложения бюджет и той да бъде изпълнен от новоизбрания кабинет или от служебното правителство.

Бойко Борисов

Не се очаква голяма драма във финансов план

Дацов обаче е категоричен, че който и от двата варианта да се случи след оставката на Бойко Борисов, нещата далеч няма да са толкова страшни, колкото мнозина си ги представят.
Законът не е предвидил в случай на оставка на правителството, институциите да спрат да работят или пък да спре изплащането на пенсиите. Просто няма да има допълнителни финансови средства за нови политики, посочи Дацов.

Руслан Стефанов пък подчерта, че Бюджет 2017 не е много по-различен от тазгодишния бюджет, така че дори и да не бъде приет в следващия месец и половина, това няма да бъде проблем.
Той призна, че отдавна се чака да се види нещо по-различно и значително от гледна точка на политики през бюджета, но сякаш винаги се случва едно автоматично повтаряне.

През последното десетилетие бюджетите биват формирани по един и същ начин, така че едва ли ще има голяма драма в това отношение, смята Стефанов.
Според Дацов е излишно при оставка на правителството, Народното събрание да се напъва да приема бюджет, който така или иначе ще бъде изпълняван от друг кабинет, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар