Бойко Борисов подаде оставка, но дали беше умишлен ход или по принуда?Бойко Борисов

категорично заяви вчера — подавам оставка! Премиерът направи изненадващ ход, след като на три пъти заложи правителството, срещу новия кабинет. Това, което всички недоумяват, е, защо премиерът реши, че изборът на президент, е мерило за работата на правителството и партията, както и защо не желае да управлява с независим от него президент? И след като Цецка Цачева изгуби изборите, той твърдо подаде оставка.

"Вътре в коалицията не можем да се понасяме"

Именно в този коментар на премиера се крие и отговора на въпроса "ЗАЩО?". Бойко Борисов избра да се оттегли, не защото ГЕРБ и Цецка Цачева не можаха да спечелят изборите, а защото ситуацията в правителството и парламентът е нетърпима. Премиерът сам заяви, че партньорите му постоянно го саботират, а освен това не скри, че някои от поддръжниците, които уж трябва да подкрепят, са му постоянна опозиция. И според него вече има ново мнозинство, състоящо се от БСП, ДПС, ДСБ и РБ, и те могат сами да си направят правителство. Борисов е решил да търси и сериозна отговорност на кметовете по места за изборния резултат, макар че те едва ли имат вина, за загубата на десния кандидат.

Без Цецка Цачева може, без Кристалина и Цветанов не може

Късния избор на Цецка Цачева за президент, неуместния коментар, че е бил подведен от съпартийците си за президентските избори, сринаха и без това крехкото доверие в избраницата на ГЕРБ. До последния момент се лансираше тезата, че който и да посочат, едва ли не ще бъде избран веднага и с единодушно мнозинство — позиция, която никак не се понрави на електората. Анализатори, дори коментират, че в един момент партийните лидери са проявили поведение като в народна приказка "Още от самото начало държаха прекалено самоуверено и не дадоха възможност на кандидата си да спечели наистина точки пред електората, да бъде оценен и припознат от хората, като техен лидер.  В един момент дори имаше поведение, сякаш едва ли не, и магаре да изберат, и него могат да направят поп, като в онази история за Хитър Петър и владиката. И то, много преди да започне сериозното обсъждане за кандидат за президент. А това не се хареса на гражданите. И електората отиде да гласува, изразявайки протест срещу това отношение", оценяват ситуацията, политически анализатори.

"Трудно е да управляваш държава"

Дали това е просто ход на Борисов, да отклони вниманието на обществото от нещо друго? Неведнъж той даде да се разбере, че за него са били по-важни Кристалина Георгиева и Цветан Цветанов. И без тях не може, а без Цачева може. С други думи — щяхме отново да имаме назначен, а не избран президент — още едно решение, с което гражданите не бяха съгласни, пише "Блиц". В предизборната кампания Бойко Борисов на три пъти залагаше правителството срещу избора на президент. Заяви, че е бил готов още след първата загуба да подаде оставка, но заради молбата на членовете на правителството, решил да изчака още една седмица. Според него, всички в правителството се мразят. А как се работи с кабинет, в който партньорите го саботират и му пречат? [caption id="attachment_498938" align="aligncenter" width="566"]Защо Бойко Борисов подаде оставка Защо Бойко Борисов подаде оставка[/caption] Борисов призна, че голяма част от народа се чувства неудовлетворена от политическата класа. Освен това, той заяви, че ще се бори и за отпадане на партийната субсидия, нещо, което предлагаше и екипът на Слави Трифонов, за да не може олигархията да влияе на политическия живот в страната. Той призова и за мажоритарен вот. Похвали се с постигнати резултати, като новопостроени магистрали, санирани сгради и прекратена контрабанда.

Какво остана неизказано?

Това, което премиерът пропусна, е оценка и анализ на милиардите, които потънаха в джобовете на градските съветници, под формата на обществени поръчки. Така например, никой не може да повярва, че градския парк в Крумовград струва милион и половина, при положение, че според експертна оценка, в него са вложени не повече от 100 000 лв. И пропусна да отговори на въпроса, защо няма контролен орган, който да следи къде наистина отиват парите за обществените проекти от ЕС и какви средства наистина се харчат за тях.