Защо Бойко Борисов подаде оставка: Загуба от БСП или умишлен ход?

Гласувайте за статията

Бойко Борисов подаде оставка, но дали беше умишлен ход или по принуда?

Бойко Борисов категорично заяви вчера — подавам оставка! Премиерът направи изненадващ ход, след като на три пъти заложи правителството, срещу новия кабинет. Това, което всички недоумяват, е, защо премиерът реши, че изборът на президент, е мерило за работата на правителството и партията, както и защо не желае да управлява с независим от него президент?

И след като Цецка Цачева изгуби изборите, той твърдо подаде оставка.

„Вътре в коалицията не можем да се понасяме“

Именно в този коментар на премиера се крие и отговора на въпроса „ЗАЩО?“. Бойко Борисов избра да се оттегли, не защото ГЕРБ и Цецка Цачева не можаха да спечелят изборите, а защото ситуацията в правителството и парламентът е нетърпима. Премиерът сам заяви, че партньорите му постоянно го саботират, а освен това не скри, че някои от поддръжниците, които уж трябва да подкрепят, са му постоянна опозиция. И според него вече има ново мнозинство, състоящо се от БСП, ДПС, ДСБ и РБ, и те могат сами да си направят правителство.

Борисов е решил да търси и сериозна отговорност на кметовете по места за изборния резултат, макар че те едва ли имат вина, за загубата на десния кандидат.

Без Цецка Цачева може, без Кристалина и Цветанов не може

Късния избор на Цецка Цачева за президент, неуместния коментар, че е бил подведен от съпартийците си за президентските избори, сринаха и без това крехкото доверие в избраницата на ГЕРБ. До последния момент се лансираше тезата, че който и да посочат, едва ли не ще бъде избран веднага и с единодушно мнозинство — позиция, която никак не се понрави на електората.

Анализатори, дори коментират, че в един момент партийните лидери са проявили поведение като в народна приказка „Още от самото начало държаха прекалено самоуверено и не дадоха възможност на кандидата си да спечели наистина точки пред електората, да бъде оценен и припознат от хората, като техен лидер.  В един момент дори имаше поведение, сякаш едва ли не, и магаре да изберат, и него могат да направят поп, като в онази история за Хитър Петър и владиката. И то, много преди да започне сериозното обсъждане за кандидат за президент. А това не се хареса на гражданите. И електората отиде да гласува, изразявайки протест срещу това отношение“, оценяват ситуацията, политически анализатори.

„Трудно е да управляваш държава“

Дали това е просто ход на Борисов, да отклони вниманието на обществото от нещо друго? Неведнъж той даде да се разбере, че за него са били по-важни Кристалина Георгиева и Цветан Цветанов. И без тях не може, а без Цачева може. С други думи — щяхме отново да имаме назначен, а не избран президент — още едно решение, с което гражданите не бяха съгласни, пише „Блиц“.

В предизборната кампания Бойко Борисов на три пъти залагаше правителството срещу избора на президент. Заяви, че е бил готов още след първата загуба да подаде оставка, но заради молбата на членовете на правителството, решил да изчака още една седмица. Според него, всички в правителството се мразят. А как се работи с кабинет, в който партньорите го саботират и му пречат?

Защо Бойко Борисов подаде оставка

Защо Бойко Борисов подаде оставка

Борисов призна, че голяма част от народа се чувства неудовлетворена от политическата класа. Освен това, той заяви, че ще се бори и за отпадане на партийната субсидия, нещо, което предлагаше и екипът на Слави Трифонов, за да не може олигархията да влияе на политическия живот в страната. Той призова и за мажоритарен вот. Похвали се с постигнати резултати, като новопостроени магистрали, санирани сгради и прекратена контрабанда.

Какво остана неизказано?

Това, което премиерът пропусна, е оценка и анализ на милиардите, които потънаха в джобовете на градските съветници, под формата на обществени поръчки. Така например, никой не може да повярва, че градския парк в Крумовград струва милион и половина, при положение, че според експертна оценка, в него са вложени не повече от 100 000 лв. И пропусна да отговори на въпроса, защо няма контролен орган, който да следи къде наистина отиват парите за обществените проекти от ЕС и какви средства наистина се харчат за тях.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар