Светът след Доналд Тръмп: Как лидерите посрещнаха новия първи?!

Гласувайте за статията

Доналд Тръмп разтърси здраво цял свят с победата си, как лидерите го посрещнаха

Доналд Тръмп стана новия президент на Америка и показа, че умее да печели с достойнство. Той призна заслугите на Хилари Клинтън, смени тона към нея и дори обяви, че иска да бъде президент на всички американци.

Дали госпожа Клинтън ще поеме отново поста държавен секретар или ще получи предложение да бъде посланик в някоя от страните навън, може само да се предполага. Факт е обаче, че тя далеч не бе първата, шокирана от победата на най-големия си опонент.

Първоначалните реакции из цял свят бяха „Шок и ужас“. Държавните лидери изпаднаха буквално в ступор, а някои бяха и доста крайни в оценките си. Медиите също. Но ето как реагираха в различните части на света, след победата на строителния магнат.

Русия първа отпразнува успеха му. Руският президент Владимир Путин побърза да поздрави Тръмп и заяви, че се надява срещата им да отвори нова страница в руско-американските отношения. Мирна страница при това. Англия също бе доста позитивно настроена. Тереза Мей обяви, че продължава да поддържа „стабилни и близки отношения със САЩ“. „Ние сме и ще продължим да бъдем близки партньори в търговията, сигурността и развитието“, заяви Мей.

„Светът сигурно е полудял“ е реакцията на немските медии, а Франсоа Оланд изрази дълбоко съжаление за съдбата на планетата и американските граждани, след победата на Доналд Тръмп.

Ангела Меркел бе много по-обрана, докато Ци Дзинпинг, президент на Китай, заяви, че се радва да работи в дълбоко сътрудничество с Доналд Тръмп. И в конструктивна среда.

В Куба също се отнесоха към Доналд Тръмп с резервираност. За сметка на това в Италия го посрещнаха топло. В Индия също го поздравиха изключително приятелски, но най-ентусиазирани бяха в Словения. И в родния град на Мелания Тръмп развяваха знамена на САЩ, чествайки нейната победа.

В Дания, Австралия, Филипините също се изказаха дистанцирано, а в Мексико не скриха тревогите си от заплахите му да върне мигрантите обратно. В Афганистан обаче гледат на него като на спасител, който ще сложи край на безумните войни в Близкия изток.

Доналд Тръмп стана президент, как го приеха световните лидери?

Доналд Тръмп стана президент, как го приеха световните лидери?

„Роналд Рейгън сложи край на студената война. Надяваме се, че Доналд Тръмп ще сложи край на воините в целия свят и ще стане герой, като носи мир“, гласи изказването на министъра на вътрешните работи Мухамад Даудзай.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар