Ще има ли сняг за Коледа?

0

Много е вероятно да няма сняг около края на годината

Предвид, че зимата вече чука на вратите ни, то може би голяма част от вас вече си задават въпроса дали ще има сняг за Коледа и Нова година.

Доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН посочи, че няма да е грешка, ако каже, че през тази зима ще има достатъчно количество сняг. Очаква се ски-сезонът да е много по-добър от предишния.

Прогнозата за предстоящата зима е валежите да са около и над нормата. Предвид, че в планинските райони валежите ще са предимно от сняг, се очаква да има добри условия за любителите на зимни спортове.

сняг
Много е вероятно да няма сняг около края на годината

Господинов обаче посочи, че не би се ангажирал с точна прогноза за това дали ще има снежна покривка по Коледа и Нова година. Той подчерта, че всичко е възможно като се има предвид сезона и допълни, че не е изключено да се създаде благоприятна обстановка, при която да навали сняг в цялата страна около тези два празника.

Основавайки се на познанията си до момента и съществуващите прогнози, Господинов посочи, че съществуват редица фактори, които го навяват на мисълта, че през настоящата година е малко вероятно да има сняг по Коледа и Нова година. Той обаче побърза да се застрахова, че това не е окончателна прогноза и отново посочи, че през зимата всичко е възможно.

От друга страна коментира, че като се има предвид, че миналата година декември месец бе твърде сух и липсваха валежи, а прогнозите за тази година са валежите да са около и над нормата, има по-голяма вероятност да превали около двата празника. Предвид спрямо средните стойности обаче е малко вероятно, заключи Господинов.

Той смята, че дори и да се създаде зимна обстановка, то преваляванията ще бъдат предимно от дъжд, пише zajenata.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.