Китай купува Източна Европа: Наливат 11 милиарда на Балканите

Китай купува Източна Европа: Наливат 11 милиарда на Балканите
4 (80%) 1 vote

Какво цели Китай с тези инвестиции?

Китай е на път да купи цяла Източна Европа. Напоследък стана ясно, че финансов екип от страната се е заел да подготви инвестиционен фонд за финансиране на проекти за Централна и Източна Европа.

Името на фонда е China-Central Eastern Europe. Проектът ще бъде управляван от китайската Sino-CEE Financial Holdings.

Какво се крие зад решението на Китай да подготви инвестиционен фонд за финансиране на проекти в Централна и Източна Европа?

Създатели на този проект са държавните банки Industrial и Commercial Bank of China, които притежават външния дълг на САЩ.

Целта на фонда е да събере около 50 млрд. евро, като капиталът, с който ще стартира ще бъде 10 млрд. долара. Набраните средства ще бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти, високотехнологични компании, производство на потребителски стоки и др.

Проекта ще бъде подкрепен от китайското правителство, но ще работи на пазарни принципи. Ако има подходящи проекти ще може да инвестира и извън региона. Всичко това се прави, с цел да се осигурят нови пазари за стоките. Износът в Китай започна много да се забавя и трябва да се търсят нови решения, заради което се стигна и до това.

На първо време е решено инвестициите на фонда да се насочат към Централна и Източна Европа, а ако проекта има успех, може да бъде разширен и към останалите части на континента.

Този проект е част от т. нар. нов път на коприната за Китай. Идеята на Пекин е да се открият нови пазари, да се увеличи износа, защото компаниите започват да изпитват затруднения, тъй като икономическия растеж се забавя. Поради тази причина те насочват вниманието си към Европа и Америка.

Китай се кани да стъпи в Източна Европа

Китай се кани да стъпи в Източна Европа

Миналия месец беше обявен още един международен инвестиционен фонд, на стойност 100 млрд. долара и ще бъде насочен изцяло към технологичния сектор. Този фонд ще се финансира от японската SoftBank и правителството на Саудитска Арабия. Базата на фонда ще бъде в Лондон и най-вероятно ще е насочен към компании от Западна Европа и САЩ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар