Отвориха Божи гроб в Йерусалим: Какво откриха?

Отвориха Божи гроб в Йерусалим: Какво откриха?
5 (100%) 1 vote

Отвориха Божи гроб

Археолозите, които проучват светините в храма на Божи гроб в Йерусалим за първи път от 450 години насам, изтеглиха мраморната плоча покриваща погребалната ложа на Христос. Учените са установили, че погребалната ложа е запазена непокътната, което силно ги изненадало, пише списание National Geographic.

На 26 октомври тази година, археолозите отстранили мраморната плоча от погребалната ложа на Христос, в параклиса на Божи гроб в Йерусалимския храм Възнесение Христово, известен още и като храма на Божи гроб. Погребалната ложа е построена през 16-ти век и досега не е била отваряна. Според преданията, мраморната плоча е била поставена в 1555 г. и досега не е била повдигана. Причината, поради която е била поставена плочата е, че много поклонници са се опитвали да вземат за себе си част от реликвата.

Размествайки камъните археолозите са открили под тях още една плоча, с вдълбан на нея кръст, която, както предполагат учените, е била поставена по времето на кръстоносните походи. В заключителната фаза на разкопките, изследователите открили издълбана във варовика погребална ложа. Оказва се, че тя е била запазена изцяло, въпреки че стените на пещерата, в която се намира, са били унищожени заедно с оригиналната конструкция на храма на Божи гроб в началото на XI век, след указа на халиф Хаким, под чиято власт тогава е бил Йерусалим.

В продължение на 60 часа, учените непрекъснато работели, докато вечерта на 28 октомври покривната плоча на светеца не била върната на мястото си. За това време археолозите провели задълбочени изследвания и снимки на тази реликва, а също така са документирали своите заключения за по-нататъшни изследвания. Според световните медии, възстановяването на древния паметник, което се провежда от експерти от Атинския държавен технически университет в координация със сътрудници от университета във Флоренция и специалисти от Армения, обещава да даде интересни резултати.

isus-grob

Мястото на погребението на Исус, е открито 3 века след разпъването му на кръста. То е намерено от пратеници на римския император Константин, който обявява християнството за държавна религия.

Отвориха Божи гроб в Йерусалим

Отвориха Божи гроб в Йерусалим

Не можем с абсолютна сигурност да кажем, че мястото, където е издигнат храмът на Божи гроб е мястото, където е погребан Исус, но според нас, със сигурност няма друго място, което толкова много би му подхождало и няма причина да отричаме автентичността на това място.”, казва за National Geographic израелския специалист по археология на Йерусалим, Дан Бахат.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар