ЕС се разцепи около Русия: Всички искат Балканите

ЕС се цепи около Русия, а
0

ЕС се разцепи около Русия, но всички погледи са насочени към Балканите

Балканите са ябълката от раздора в много отношения, но в последните дни са изключително желани. На фона на обтегнатите отношения между Москва и Париж, дори най-малките са принудени да заемат позиция, а ЕС очевидно се дели.

Европейският съюз, САЩ и Русия, в бъдещите месеци ще продължават да изразяват интерес към развитието на Балканите, а в Босна „засега остава риска от сблъсък с ниска интензивност“, посочва американският институт за стратегически прогнози — „Stratfor“, в оценката на събитията в света през последното тримесечие на тази година.

„След спорния референдум в република Сръбска, който Конституционният съд в Босна и Херцеговина, постави под съмнение“, добавя Stratfor „подготовката за следващите ходове на босненските сърби с цел засилване на тяхната автономия, ще предизвика напрежение в отношенията между етническите групи в тази страна“.

„Това засега ще остане сблъсък с ниска интензивност, но защитата на сръбската позиция от страна на Москва и възможните етническо напрежение“, смята американският институт, „ще отворят ново пространство за маневри на Русия, в нейните преговори с американците и европейците“.

Strafor твърди още, че Европейският съюз е попаднал в задълбочен дебат за политиката към Русия, „което се вижда и от вътрешното разделение вътре в ЕС“ около отношенията с Москва и предизвиква остри спорове за това, какво да се прави, когато става дума за санкции за Русия.

Световната икономика продължава да бъде слаба, се казва още в анализа, който завършва с тезата, че „САЩ, все още е единствената световна суперсила, и й предстои да избере президент, който ще промени политиката и съдбата в световен план“.

ЕС се цепи около Русия, а  Балканите са желаната награда
ЕС се цепи около Русия, а Балканите са желаната награда

На фона на тези теории, изглежда нелепо Вашингтон да обвинява Русия, че се опитва да вкара клин в ЕС и да използва Балканите за ябълка на раздора, твърдят от руската страна. Особено, след като една „регионална сила“ не би трябвало да има потенциала да разруши два толкова могъщи конгломерата, като САЩ и ЕС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.