Куриоз! Къде е Австралия?

Гласувайте за статията

Куриоз, Австралия не е на мястото си

Ако извадите картите по география отпреди 100 години, ще се натъкнете на неочакван куриоз. Континентът Австралия най-неочаквано ще се окаже, че не е на мястото си, а вина за това нямат картографите от миналия век.

За последни 21 години Австралия се е преместила. И продължава да се мести, което малко или много се отразява не само на континента, но и на целия регион в Тихия океан.

Австралия е малко по на север от това, което досега се е смятало, гласят най-новите разкрития. Всъщност, от 1994 г. този континент се е преместил на север с цели един и половина метра.

Това може и да не изглежда като голямо пътуване, но годишното движение на Австралия с по 6,9 сантиметра на север, в комбинация с въртенето на Земята по посока на часовниковата стрелка е много бързо, според геоложки стандарти.

Движението на Австралия, всъщност е причинено от преместването на тектоничните плочи, които съставляват земната повърхност. За сравнение, Северноамериканската плоча годишно се движи само с 2.54 сантиметра.

Тектоничните плочи се движат с различни скорости, тъй като са с различни размери, форми и на тяхното движение влияят различни условия.

Благодарение на движението им с различни скорости и в различни посоки, съществуващите модели за Земята скоро ще остареят, дори и да се касае само за няколко сантиметра.

Това, обаче, не е проблем само за картографите и географите. GPS координатите се изчисляват на базата на моделите на Земята. С преместването на Австралия, GPS системата, реално става все по-неточна.

Но този странен куриоз не причинява само това неудобство. Само няколко сантиметра могат да направят разлика в ефективността на системите, които се основават на GPS. Рудните компании в Австралия разчитат на GPS-и с него контролират камионите, които са отдалечени на хиляди километри.

Куриоз! Австралия се е преместила с 1,5 метра за 21 години. И продължава

Куриоз! Австралия се е преместила с 1,5 метра за 21 години. И продължава

А като говорим за колите, които се управляват сами, грешка от един метър може да доведе до катастрофа.

Географската дължина и ширина на Австралия официално ще се промени към края на годината, за да може и GPS системите нормално да работят. Последните 50 години подобни промени са правени 4 пъти, а за последен път през 1994 година.

С новите темпове на промяна обаче, това може и да зачести.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар