Рекорд! Откриха най-скъпия бисер на планетата

Рекорд! Откриха най-скъпия бисер на планетата
3 (60%) 1 vote

Рекорд! Рибар откри най-скъпия бисер на планетата, струва над 100 милиона долара

Филипински рибар, чиято самоличност е неизвестна, преди десет години, в близост до остров Палаван, е открил най-скъпия бисер на планетата – перла с тегло над 34 кг. Той не можел дори да предположи, че перлата е на стойност 100 милиона долара и я пазел в своята дървена къща“, за да му носи късмет“.

Наскоро обаче в неговата къща избухнал пожар, така че трябваше да се изнесе и да вземе със себе си всички неща. Рибарят взел със себе си и перлата, която по-късно занесъл на една туристическа служителка в Пуерто Принсеск, за да му помогне да я продаде. Жената буквално останала шокирана, когато установила, че става дума за истински бисер, който бил намерен в гигантска черупка. И че това е най-големия и най-скъпия бисер на планетата.

Перлата е широка 30,5 см и дълга 67 см, така че в сравнение с нея, досегашният рекордьор, за титлата най-голямата перла в света е с тегло едва от 6,4 кг и струва „само“ 35 милиона долара.

„Рибарят хвърлил мрежата, която по време на бурята се заплела. Тогава забелязал, че под мрежата е има голяма черупка и се гмуркал, за да я разплете, а на излизане, извадил и черупката. И това се е случило преди 10 години“, разказва туристическата работническа Ейлин Синтия Амурао, която добавя, че рибарят не е знаел колко струва бисерът, така че по пазел у дома за щастие.

„Бях шокирана, когато го донесе. Сега ни е нужна помощ от експерти за скъпоценни камъни за пълно потвърждение и оценка. Чакаме потвърждение от Института за скъпоценни камъни и от международни експерти, но вярваме, че Пуерто Принсеск ще получи престижната титла и ще стане рекордьор с най-големите естествени перли, извадени от гигантски черупки“, казва Амурао.

Открит е най-скъпия бисер на планетата

Открит е най-скъпия бисер на планетата

Тя отбелязва, че перлата ще остане на Филипините и изрази надежда, че освен това ще привлече повече туристи на това място. Перлата от друга страна, пък вече е изложена пред очите на обществеността. Досегашният рекорд се държеше от“ перлата Лао Дзъ“, която е била открит в далечната 1934 г. също в близост до остров Палаван.

Днес, тази перла е изложена в Ню Йорк, като част от колекцията на Рипли — „Вярвате или не“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар