Brexit май няма да се състои, Англия бие отбойBrexit

ще продължи по-дълго, отколкото предполагаха британските гласоподаватели преди референдума през юни. А може и да не се състои изобщо. На въпроса кога Великобритания ще излезе накрая от ЕС няма еднозначен отговор. Но ето кои са основните въпроси и вероятните отговори.

Има ли график за Brexit?

В края на миналата седмица британските вестници съобщиха, че новата премиерка Тереза ​​Мей вероятно ще изчака дори до октомври 2017 г., преди да подаде молба за излизане от ЕС. А преговорите вероятно ще продължат до края на 2019 година. А кога изобщо Великобритания най-накрая ще напусне ЕС и какво ще стане преди това никой няма представа.

Защо е това забавяне?

Ако вярваме на "Сънди таймс" и други медии на Острова, в британското правителство цари "хаоса". Вярно, че бяха създадени две нови министерства - за излизането от ЕС и на международната търговия, но те все още не разполагат с достатъчно квалифицирани служители, а и не са наясно, какво да правят. Да не говорим за вътрешните спорове, кой ще ги ръководи. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също заяви, че привържениците на Brexit нямат никакъв план. По време на последния парламентарен дебат по този въпрос, Юнкер заяви, че не е съгласен с плановете, началото на преговорите да се отложат с месеци.

Какви практически последици ще има забавянето?

Ако британската министър-председателка Мей възнамерява да изчака изборите във Франция и в Германия и едва тогава, през октомври 2017 г., да подаде заявление по чл. 50, Brexit ще стане много сложен. През май или юни 2019 предстоят избори за Европейски парламент, в които ще трябва да участва и Великобритания, ако все още членува в ЕС. Страната има право да изпрати в Брюксел и Страсбург 74 евродепутати. С други думи, британците, които заминават, ще имат право на глас при избора на следващата Еврокомисия, който ще се проведе през есента на 2019 година. Късно през 2019 в ЕС пък трябва да бъдат завършени и бюджетните преговори за периода до 2027. На теория Великобритания ще участва в тези преговори, въпреки че възнамерява да спре своите годишни вноски в размер на 8,5 милиарда евро. [caption id="attachment_490484" align="aligncenter" width="601"]Brexit ? Май не! Brexit ? Май не![/caption]

Дали Великобритания изобщо ще излезе?

Неколцина политици в ЕС вече се питат, дали Тереза ​​Мей наистина иска страната й да излезе от ЕС. "Юридически, британското правителство не е обвързана с резултатите от референдума", каза германският евродепутат Елмар Брок в интервю. А австрийският министър на вътрешните работи Ханс — Йорг Шилинг е още по-категоричен: "Великобритания никога няма да излезе. Те и след пет години ще членуват в ЕС".