Оцелял от Нагасаки разказва: След атомната бомба нищо не остана

Гласувайте за статията

Светът се възправя за трета световна война, но дали не е забравил уроците от Нагасаки и Хирошима

Докато светът се изправя пред нова световна война, в японския град Нагасаки бе отбелязана 71 годишнина, след като градът бе напълно разрушен от атомната бомба на американската армия в края на Втората световна война. Япония още се лекува от раните, от ядрените взривове, а оцелелите призовават държавните лидери да заровят оръжията и да потърсят решение на проблемите си чрез дипломация. А техните разкази дават доста сериозна храна за размисъл по темата.

Оцелелите си спомнят този ден всичко, все едно е било вчера. Един от тях е Сейчи Кидо, който тогава е бил на пет години. Докато тичал през едно поле, той можел да чуе американския самолет и взрива от бомбата, която уби над 70 хиляди невинни японци. „Изобщо не видях самолета, но можех да го чуя. Спомням си, че казах на мама, че това е американски самолет, защото знаех, че техните самолети вдигат такъв шум“, казва 76-годишният японец. Няколко минути по-късно, забелязал силна светлина, която осветила цялото небе, а след това чул и невероятно силна експлозия. От удара полетял на около 40 метра и останал да лежи в руините в безсъзнание.

„Когато се събудих, не можах да разпозная дори родната си майка. Нейното лице беше напълно изгоряло и тя не можеше да вижда“, спомня си Кидо. Въпреки това, тя някак събрала сили, за да го отведе до най-близкото убежище. Това, което Кидо помни от тези моменти го преследва и до днес: „Пръснатите тела бяха навсякъде около мен, а хората просто крещяха: Вода, вода!“. Той казва, че са му били необходими седем години, за да може най-накрая да разбере какво е преживял — че е оцелял в атака с атомна бомба.

Новините в Япония са били цензурирани след нападението, а семейството му и оцелелите му приятели не искали да говорят за това. Едва когато видял книга с жертви, разбрал какво се е случило.

Оцелял от Нагасаки разказва

Оцелял от Нагасаки разказва

Броят на оцелелите от атаката на американците с атомна бомба на Нагасаки намалява от година на година, но все още са живи около 180 хиляди японци, които свидетелстват за ужаса, който предизвиква най-силното оръжие на света по това време. „Моята история е малка в сравнение с другите, но моето поколение е последното, която ще може да разкаже какво се е случило в Нагасаки. Атомната бомба е грешка на човечеството. Това не бива никога да се повтори, разберете го“, казва още Кидо.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар