Теории на конспирацията след метежа - кой стои зад военния преврат в Турция?

Теории на конспирацията от близо и далеч събира турския президент Реджеп Ердоган. Държавния глава се опитва да разбере, кой стои зад преврата и кой се е опитал да го свали от власт преждевременно. Излишно е да казваме, че в общественото пространство се ширят всевъзможни хипотези. Единици от тях обаче звучат достоверно. Ние все пак решихме да съберем най-популярните теории на конспирацията, които и полицията в Анкара проучва. А дали има нещо вярно в тях, оставяме да прецените вие самите.

1. Американското ЦРУ опитва да дестабилизира Турция

Тази хипотеза се превърна в абсолютна сензация, още повече, че американските медии още в първите часове на преврата дезинформираха цялата общественост с твърдения, че Ердоган е избягал в Германия, правителството е свалено, парламентът гори и други подобни. За щастие на местните граждани нищо от това не се оказа истина, в противен случай хаосът би бил пълен. Теорията гласи, че американските шпионски сили си дават сметка, че Ердоган все повече се отдалечава от САЩ, поради което смятат, че режима му трябва да бъде унищожен. И по тази причина са подбудили армията към метеж.

2. Русия си отмъщава за сваления самолет

Хипотезата лансирана от някои конспиратори в мрежата, гласи, че Москва нито е простила, нито е забравила поведението на Ердоган по отношение на сваления руски самолет. Затова и президентът побързал да се извини и да поиска прошка от Кремъл, чувайки, че се готви акт срещу него. От Русия побързали да прекратят акцията и затова фактически му се разминало. В противен случай е щял да бъде пленен и убит.

3. Военните са подбудени от ИДИЛ и Саудитска Арабия

Сред теориите на конспирацията тази изглежда малко достоверна. Не е тайна,че радикални групировки се ширят из цяла Турция, а и откакто Ердоган започна да стреля по ДАЕШ, те също търсят начин да му отмъстят. И след като атентатите не дадоха резултат, са решили да го свалят направо от власт. А от Саудитска Арабия просто наливали пари в акцията.

4. Кюрдите стоят зад метежа

Още една теория на конспирацията, която трудно може да се докаже, тъй като кюрдската общност е малцинство. От друга страна, не се изключва вероятността самият Ердоган да е организирал преврата, за да се разправи с всички свои противници. [caption id="attachment_488442" align="aligncenter" width="597"]Теории на конспирацията след военния преврат в Турция Теории на конспирацията след военния преврат в Турция[/caption]

5. Гюлен иска властта от Ердоган

На тази теория Ердоган най-много вярва. Той е убеден, че турския проповедник е сред най-големите му противници и е в основата на атентатите срещу него. Друг е въпросът, че двамата в първите години от управлението му бяха изключително близки. Какви тайни знае Гюлен, че Ердоган да го обвини за метежа и толкова да иска главата му, можем само да гадаем.