Живи машини: Русия създава компютри с емоции (Още за откритието)

Живи машини: Русия създава компютри с емоции
0

Русия си създава компютри с емоции

Русия създава компютри с емоции. Професор от един московски университет обяви, че руснаците са на прага на голямо откритие в областта на изкуствения интелект. Според изявленията на неназования експерт, който е добре запознат в събитията в областта на изкуствения интелект, хората биха се изненадали, а може би и ще се шокират, ако разберат, какво развитие досега е постигнато в тази област. Досега можехме да видим само малки части от това, което изкуствения интелект може да направи (наскоро компютър написа кратък филмов сценарий), но в момента „истински големите неща“ се случват зад кулисите, в лабораториите на големите компании, които инвестират стотици милиони евро за развитие на изкуствен интелект.

На предишната конференция, посветена на изкуствения интелект, която се проведе в Ню Йорк, руският професор Алекси Самсонович заяви, че Русия е на прага на голямо откритие в областта на изкуствения интелект. В интервю за „Digital Trends“ той обясни, че специалистите в страната му разработват компютри, които скоро ще могат да развият емоции, т.е. ще получат един вид човешки емоции и емоционална интелигентност. При все това, подчертава Самсонович, компютрите няма да притежават човешко съзнание, а само емоции.

Той казва, че през последните няколко години, все повече учени публикуват научни статии във връзка с изкуствения интелект, а частните компании прахосват цели съкровища за развитие и напредък в тази област. Според професора, през следващите няколко години компютрите с емоционална интелигентност ще станат реалност, и хората с течение на времето ще започнат да се отнасят към тях като към човешки същества и по този начин ще могат дори да общуват с тях.

Живи машини: Русия създава компютри с емоции
Живи машини: Русия създава компютри с емоции

Самсонович се надява той и екипът му от учени през следващата година и половина, да успеят да разработят „Virtual Actor“. Това е компютър, който сам ще може да си поставя цели, да прави планове и да осъществява социални отношения с хората. Въпреки това, за да се стигне до големи промени в областта на изкуствения интелект, руския професор смята, че първо хората трябва да променят начина, по който мислят, т.е. хората трябва да приемат бъдещето, в която изкуствен интелект ще бъде на такова ниво, че роботите и компютрите ще ги приемаме по същия начин, като хората, защото и те ще имат емоции.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.