Знаете ли, че… защо клавиатурите на устройствата са различни?

Знаете ли, че… защо клавиатурите на устройствата са различни?
5 (100%) 1 vote

Знаете ли, че… клавиатурите на телефони и компютри са различни? Защо?

По-голямата част от хората вероятно досега не са забелязали голямата разлика между клавиатурата при мобилните телефони и компютрите. И двете устройства използват същите девет цифри, но те са различно разположени. А знаете ли, че причината за това?

Чудели ли сте се някога защо цифровата клавиатура на мобилните телефони започва от горния ляв ъгъл, за разлика от компютърната клавиатура и тази при елките, където цифрата „едно“ се намира долу вляво? Ако отговорът на този въпрос е „да“, компанията Bell Labs има и частичен отговор на вашия въпрос. Всъщност, когато се развивали първите клавиатури за телефони, инженерите от компаниите изпробвали различни начини, по които бутоните могат да бъдат разположени, докато не са установили кой е най-добрият.

Те не са взели предвид само задачите, които по това време са съществували, но и това по какъв начин хората ще използват телефоните си в бъдеще. Инженерите са установили, че на хората им е най-лесно да използват системата 1-2-3 в горния ред, а когато става дума за мобилни телефони, техните клавиатури имат и още една функция, която дигиталните устройствата и клавиатурите при компютрите нямат — писане на писма. Така че, за да бъде по-лесна употребата за буквите, решили да преместят и цифровата клавиатура от върха, тъй като би било значително по-трудно да се асоциира началото на азбуката от цифрата 8.

Но защо тази система не се прилага и при елките и другите изчислителни устройства?

Инженерите от компанията Bell Labs се обърнали към основните производители на калкулатори, но нито един от тях не е дал особено добър отговор на този въпрос — просто е прилагано това решение, с което хората са свикнали. Затова и решили да го оставят.

Защо цифровите клавиатури на различните устройства не са еднакви? Знаете ли, че ...

Защо цифровите клавиатури на различните устройства не са еднакви? Знаете ли, че …

Интересното е, че новите банкомати използват системата на клавиатурата, каквато се използва и при мобилните телефони, а не при по-старите устройства.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Знаете ли, че… защо клавиатурите на устройствата са различни?”

  1. Лайбниц Архимедов

    юли 18. 2016

    От древността та до днес, който писал теореми, решавал диференциални уравнения, това е. От 18.07.2016 цифрите стават 9. Чак не мога да разбера, как смешния автор на статията, въвежда номер на абонат.

Добавете коментар