„Екогласност“ в челен сблъсък със Зелените за тунела „Кресна“ (Как ги разобличиха?)

Гласувайте за статията

Председателят на политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев изрази позицията си относно така желания от Зелените тунел „Кресна“.

15.2-километровият тунел през Кресненското дефиле бе отхвърлен като вариант от правителството, което никак не се понрави на Зелените, които лобираха за него заради финансови интереси. Предложен бе алтернативен вариант с няколко малки тунела, но това не сложи край на сагата, а дори я задълбочи, защото Зелените продължават да държат на своето искане и да го отстояват с манипулирани доводи. По темата се изказа и Емил Георгиев, който стои начело на „Екогласност“ и изразява позицията им против дългия тунел.

„Екогласност“ участва в дискусията за тунела „Кресна“, предложен от Зелените, още от миналата година, като клубът не е менил своето мнение по един от най-сложните инфраструктурни проекти, което е с огромно обществено значение. Георгиев споделя, че като първа еко организация у нас е нямало как да не се произнесат по отношение на самопровъзгласилите се за еколози членове на „За да остане природа в България“, по-известни като Зелените.

Георгиев изразява преобладаващото напоследък мнение, че псевдоеколозите не се интересуват нито от високата цена за реализиране и поддръжка, нито за жертвите на автомобилните катастрофи, нито за ефекта върху околната среда. Зелените се интересуват единствено как да манипулират родните и европейските институции, за да прокарат проекта си, който всички експертни мнения определят като неприемлив.

Председателят на „Екогласност“ с увереност заявява, че групите на Зелените от години подлагат бизнеса на рекет, разделяйки си териториите. Освен „За да остане природа в България“, говорим и за „Коалиция за устойчиво развитие“. За проекта за АМ „Струма“ стоят и Андрей и Петко Ковачеви, които искат да угодят на швейцарците от WWF. Това ги кара да губят връзка с реалността. По пътя към целта си те дори написаха донос срещу страната и решението на правителството, което Георгиев определя като национално предателство.

Рекет се прилага както за по-важни и значими проекти като прословутия тунел, така и за по-малко по 100-200 хиляди. Дончо Иванов от „Коалиция за устойчиво развитие“ също е част от групата на Зелените и пише обжалвания за почти всяко решение на МОСВ, а заради него страната е изгубила милиони от оперативни програми на ЕС.

„Екогласност“ разконспирира и поредната нагла лъжа на Зелените, според която Брюксел се е съгласил да финансира единствено техния тунел. Георгиев обаче показа писмо, в което не е записано точно това. Така опровергава Андрей Ковачев и разкрива, че ЕК оставя решението единствено в ръцете на родното правителство, а то при алтернативния вариант, пише trud.bg.

Емил Георгиев разяснява, че е търсил редица експертни мнения по темата „Дълъг тунел Кресна – Крупник“ и всички те затвърждават вече официално оповестените твърдения за различни опасности, които крие:

  • изкопаване на огромно количество скална маса, което ще доведе до изсушаване и обезлесяване на големи райони, което означава екокатастрофа
  • опасност от изтичане на радиоактивния елемент радон, който и без това е 50 пъти над нормата в района на Кресна
  • пътят през Креснеското дефиле ще продължи да бъде много натоварен, защото много хора ще избягват тунела най-вече заради страхове и фобии, а в дефилето се убиват десетки животни заради липсата на преграждения.
  • тунелите са най-опасните съоръжения, създаващи предпоставки за катастрофи, пожари и терористични актове.
Емил Георгиев изрази позицията на "Екогласност" срещу Зелените

Емил Георгиев изрази позицията на „Екогласност“ срещу Зелените

Председателят на „Екогласност“ изразява мнението си, че тези „зелени ангели на демокрацията“ са продукт от бездействието не само на няколко правителства, но и на прокуратурата. С години Зелените в лицето на Тома Белев, Петко и Андрей Ковачеви, Дончо Иванов, техните съпруги и други близки, бяха и все още са на хранилка в МОСВ. Те са в ролята на членове на Висшия експертен съвет и като такива определяха правила, по които след това изнудваха десетки инвестиционни проекти и нанесоха огромни щети, заради което отдавна трябваше да им бъде потърсена наказателна отговорност.

Освен това те успяха да омърсят думата „природозащитник“ и давайки им възможността да бъдат недосегаеми, те не спират да изнудват и да лобират своите финансови интереси. Според Георгиев, ако нахалството имаше криле, персоните от кръжока на Зелените отдавна щяха да кръжат в небето над България.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар