Зелените отново в грешка! Родната гора не изчезва, напук на техните прогнози

Гласувайте за статията

Зелените пак се изложиха с апокалиптичните си прогнози за изчезване на родната гора, които бяха опровергани правдоподобно.

Изпълнителния директор на  „Агенция по горите“ към Земеделското министерство – инж.Тони Кръстев изказа и защити противоположно на това на Зелените мнение, което те разгласяват отдавна. Българската гора не просто не е пред изчезване, а дори е нараснала с 300 000 хектара /3 млн. дка/ през последните десет години, съобщи Кръстев. Това значително нарастване на горските площи се дължи не само на разширяването им по пустеещи в съседство ливади, а и заради недостатъчното и некоректно измерване досега.

Инж. Кръстев пояснява, че по-голямата част – две трети от горите са широколистни, а другите – иглолистни. Същото е и разпределените на броя пожари, защото широколистните са предимно до населени места, където има повече предпоставки за избухване на огън. Цели 97% от пожарите са в следствие на неправомерна човешка дейност, голяма част от които от земеделски земи. А възстановяването на един декар изгоряла гора струва към 1500 лв.

Има достатъчно гора както за дървесина, така и за пелети и за огрев. А това май не изнася много на Зелените, защото не могат да прокарват съшитите си с бели конци стратегии за запазване на горите у нас. Те нямат нужда от тяхната помощ, която е основана изцяло на лобистки и финансови интереси, но не и на експертна лесовъдска оценка. Както стана ясно чрез проекта за парк „Пирин“, главатарят на Зелените би трябвало да се срамува да се нарича лесовъд.

Зелените правят черен ПР на родната гора

Зелените правят черен ПР на родната гора

У нас в последните 16 години е прокарана политика за редуциране на изкуственото залесяване. Потреблението на дървесина не е намаляло, а дори е нараснало, като все по-голям процент вече е за пелетите като средство за отопление. Също така в повечето случаи пожарите не оказват пагубно влияние на добива на дървесина, пише pik.bg.

Действията на управляващите в посока опазване на горите са последователни и определено дават ефект, който се различава коренно с твърденията на Зелените за състоянието на горските масиви, а инж. Кръстев дава съвет всеки уважаващ себе си лесовъд да изследва естествените процеси в гората и да я подпомага, а не да цели лична облага за сметка на общото благо.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар