Внимание! Нови промени във ваканциите на учениците

Внимание! Нови промени във ваканциите на учениците
5 (100%) 1 vote

Учениците ще имат по-дълги ваканции през новата учебна година

Промяната за ваканциите на учениците ще влезе в сила още от септември, когато ще бъде дадено началото на новата учебна година.

Припомняме, че според промените за ваканциите, директорите на учебни заведения и градоначалниците ще могат да взимат самостоятелно решение дали децата да бъдат пуснати в грипна или дървена ваканция.
През новата учебна година ваканциите на учениците вече ще са пет.

ваканциите

Учениците ще имат по-дълги ваканции през новата учебна година

За първи път ваканцията между двата срока няма да е само 2-3 дни, а ще продължи поне седем дни.
Първата ваканция през новата учебна година е насрочена за 1 ноември, когато се отбелязва Денят на народните будители.
Втората от общо петте ваканции на учениците ще е за коледните и новогодишни празници. Традиционно тя ще започне преди Бъдни вечер и ще приключи чак след първата седмица на януари.

Третата почивка, в която учители и ученици ще вземат глътка свеж въздух е планирана между сроковете. Както вече казахме, тя ще продължи 7-8 дни и ще бъде наречена зимна, отбелязва „Стандарт”.
Разбира се пролетната и лятната ваканция също остават.
Така общият брой на ваканциите за учениците вече е пет, без в това число да се включват грипните и дървени ваканции.

Новият стандарт, по който ще протича организацията на учебния процес ще бъде качен за обществено обсъждане през тази седмица. Той предвижда условията в училищата да бъдат много по-гъвкави. В ръцете на директорите ще бъде оставено решението за продължителността на междучасията, отбеляза зам.-министъра по образованието Деян Стаматов.

Ще се обсъди, също и да бъде променен началният час на образователния процес за началните класове. Предложението е вместо да започват от 8 ч. сутринта, както досега, стартът да бъде даден в 8.30 ч.
От просветното министерство дават ясно да се разбере, че по-дългата ваканция между сроковете няма да бъде удържана от останалите ваканции.
Припомняме, че през миналата година продължителността на междусрочната ваканция бе седем дни, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар