Лютви Местан изпълни заканата си Преглеждания: 3668

От партия ДОСТ внесоха жалба във ВКС
1
5/5 - (1 vote)

От партия ДОСТ внесоха жалба във ВКС

Бившият председател на ДПС – Лютви Местан изпълни заканата си.

Лютви Местан и хората му внесоха жалба във Върховния касационен съд срещу отказа на Софийски градски съд да регистрира новата му партия ДОСТ.
В аргументите си вносителите са посочили, че решението на СГС е нищожно, тъй като е било постановено от незаконен съдебен състав.

Според хората на Лютви Местан, съдията-докладчик не е спазил критериите за безпристрастност на съда, тъй като е бил пристрастен.

Лютви Местан
От партия ДОСТ внесоха жалба във ВКС

Според тях фактът, че думата е намерила място в речника и с оглед изложеното в предговора на последното му издание, това означава несъмнен, че думата продължава да присъства убедително в съвременния български език, не само в говоримата, а и в писмената форма.
От партията ДОСТ са категорични, че присъствието на думата в две поредни издания на Български тълковен речник сочи недвусмислено, че думата е част от българския език.

Авторите на жалбата подчертават, че партия ДОСТ не е единствената, която използва за свое име чужда дума. Такива са и ГЕРБ, произхождаща от думата „erbe” от немске, която в превод означава наследство.
Не по-различно стоят нещата и с „БАСТА” и „АТАКА”, които са използвани за регистрация на политически партии в България.
Думата „демокрация” също не е българска, а нейните производни се съдържат в наименованията на няколко партии.

От партията на Лютви Местан са категорични, че отказът на правото на членовете на ДОСТ на посоченото основание е абсолютно противоконституционно. Според тях по този начин се привилегироват членовете на други политически сили като им дават право да се сдружават с партии с имена, в които са използвани чужди за българския език думи.
Същевременно същото това право се отказва категорично на членовете на партия ДОСТ, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар
  1. kaka казва

    Е И?МЕСТАН ДА СИ НАЛЯГА ПАРЦАЛИТЕ И ДА НЕ СЕ ПЕРЧИ КАТО ПЕТЛЕ,ГРОЗНИКА И ОТКРОВЕН ГЛУПЕЦ,ЕЙ ТАКА ЩЕ ГО ПОДРИТВАТ,ДОКАТО ОКАПЕ СЪВСЕМ…

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.