Руски учени са постигнали голям успех в търсенето на лекарство срещу рак

Руски учени постигнали голям успех в намирането на лекарство срещу един от най-тежките тумори – неизлечимата форма на рак – Кребс-2 тумор. Експерти от Института по цитология и генетика, който е част от Руската академия на науките, са развили нов метод за лечение на рак, базиран на най-новото откритие за стволовите клетки и техните специфични свойства. Техните експерименти над лабораторни мишки показват, че е възможно да се спре растежа на клетките на тумора с помощта на ДНК в пакет с химиотерапия. Стволовите клетки, които инициират тумора имат изразени признаци, казала за Siberian Times доктор Евгения Долгово, която участва в това изследване. Именно тази особеност позволява на руските учени да поставят стволови клетки вътре в самия тумор. Руски учени в ДНК са инжектирали специфични цветни маркери, а клетките, които са получили фрагменти от тази ДНК, започнали да светят червено в определен диапазон. Така същевременно помогнали и за тяхното локализиране и идентифициране.

Времето е важно

В хода на експеримента, учените открили, че фрагментите са вкарани в оцветената ДНК привлича стволовите клетки на рака в себе си, а след излагането на тези стволови клетки на тумора, на химиотерапевтичното лекарство циклофосфамид, може да доведе до спиране на работата на тези стволови клетки. Това всъщност означава, че туморът не може да се възстанови, т.е. умира след определено време. "Този лечебен режим, позволява 50 процента от животните, които имат Кребс-2 тумор да бъдат напълно излекувани, въпреки факта, че Кребс-2 обикновено се счита за нелечим тумор. Нашият анализ стеснява времевата рамка, в която тази терапия е ефективна", се казва още в проучването, което е била публикувано в американското научно списание Oncotarget. [caption id="attachment_486481" align="aligncenter" width="602"]Учените откриха лекарство срещу най-тежката форма на рак Учените откриха лекарство срещу най-тежката форма на рак[/caption]

Стопроцентово възстановяване

Мишките излекувани с тази терапия, по-късно при размножаването са дали изцяло здраво потомство. "Открихме, че тези стволови клетки на тумора, които го предизвикват, трябва да бъдат убити по време на възстановяването, след ефекта на специфичните химиотерапевтични лекарства. През този период, тези клетки са чувствителни към терапевтичния режим, който ние разработихме. Когато този рак е лишен от своя организационен център, имунната система премахва останалите лезии и се стига до пълно възстановяване", подчертава др. Сергей Богачев, ръководител на лабораторията за определени процеси на клетките.