Саудитска Арабия най-накрая прогледна: Започва война с ДАЕШ

Гласувайте за статията

САЩ и Саудитска Арабия най-накрая си отвориха очите, започват война с ДАЕШ

„Гарван, гарвану око не вади“, гласи една българска поговорка. Но след като ДАЕШ посегнаха на собствените си създатели, на Саудитска Арабия не им остана нищо друго, освен да унищожат творението си. Организацията, която бе създадена с идеята да противодейства на западното влияние в Персийския залив, се превърна в заплаха на арабските държави. А лидерите й заслепени от блясъка на златото, подеха война срещу собствените си създатели.

„На Рияд не му остана нищо друго, освен да обяви война на псевдохалифата ИД“, пише по този повод Дойче Веле. Анализатори твърдят, че след серията атентати извършени в страната, на правителството не му остава нищо друго, освен да се впусне в нови военни действия, но този път срещу организацията, която сами създадоха.

Публична тайна е, че за ДАЕШ стоят тайни фондове от САЩ, както и редица от най-богатите и влиятелни фигури в Саудитска Арабия. Неведнъж и два пъти медиите изнасяха скандални документи за огромния ресурс, който е влаган в организацията сееща разруха и унищожила Сирия, атакуваща Турция, Франция, Белгия и други страни от Европа. Доскоро, голяма част от световните лидери си затваряха очите за това — факт е, войната е полезна за икономиката, а някои от най-силните държави се крепят именно на военната си индустрия, превръщайки войната в бизнес.

Саудитска Арабия най-накрая започна война с ДАЕШ

Саудитска Арабия най-накрая започна война с ДАЕШ

След последните атентати обаче, на Саудитска Арабия не й остава нищо друго, освен да започне война с ДАЕШ. На Турция също. Президентът Ердоган понесе своя дял от критики, че подпомага организацията, дори се твърдеше, че една от дъщерите му ръководи тайна клиника в близост до границата със Сирия, в която лекуват бойци на терористичната общност. След принудително наложените репресии над медиите в Турция и намаляващата популярност, лидерът на страната се принуди да поведе война с терористите. Те от своя страна не се побояха да му отвърнат с огън и Ердоган нямаше друг избор, освен да тръгне на война с тях. Саудитска Арабия също.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар