Преди дни се проведе пресконференция на седем сдружения с цел изобличаване на манипулациите на Зелените по отношение на тунела през Кресненското дефиле.

Отдавна се говори за мераците на Зелените да бъде осъществен именно техния проект за дълъг тунел през Кресненското дефиле на стойност над 1 млрд. лева. За пореден път лобистките и финансови интереси на псевдоеколозите именно от този проект бяха разобличени, макар и никога да не са били тайна за по-запознатите. Зелените вече са толкова изпечени в лобирането, че с цел постигане на заветната цел, а именно - финансова изгода, а не защита на природата, те прибягват до способи, които далеч минават границите на България. Неправителствените екологични организации съвсем целенасочено продължават да манипулират съответните отговорни европейски институции, както и цялото общество.

Писмата на Зелените към ЕК не секват и стават все по-настоятелни, а доводите им - все повече и все по-безумни. Идеята на тази атака е проста, но и доста опасна -  спиране на парите за проекта „Автомагистрала „Струма“, като в допълнение България да бъде проверявана многократно, за да се забави изпълнението му. Изпълнение, което бе решено от правителството да не се осъществи по така желания от псевдоеколозите начин - с дългия тунел, който не стига че е неоправдано скъп, но и носи след себе си редица рискове, които бяха разяснени от наши и чужди експерти. В поредица от публикации бе разкрито, че "мечтата" на Зелените не само че не е в полза на околната среда, флората и фауната, но и може да им нанесе непоправими вреди. Риск от земетресения, изпускане на отровен газ, опасност за строителите - всичко това бе неглижирано от псевдоеколозите, които се интересуват единствено от крупната сума за построяването на съоръжението и не по-малката за поддръжката му след това. [caption id="attachment_485843" align="alignleft" width="300"]Така мечтаният от зелените тунел "Кресна" Така мечтаният от зелените тунел "Кресна"[/caption] Тези отдавна ясни твърдения сега бяха подкрепени и от единното мнение на 7 сдружения – Българска асоциация за селски и екологичен туризъм, Български ловно-рибарски съюз, Екологично сдружение „Марица 2004", Сдружение „Кластър Зелен товарен транспорт", Федерация на потребителите в България, Сдружение „Кластър уелнес БГ" и За Екосдружение протект, пише pik.bg. Всички те се обединяват около идеята, че създадената суматоха в ЕК има една цел - да се попречи на изграждането на магистралата и България да изгуби пари, които са европейско безвъзмездно финансиране. Това те квалифицират като предателство на националните интереси в името на финансовите и лобистки интереси на Зелените.