Масова безработица заради Брекзит! Преглеждания: 5047

Риск от нови трусове на пазара на труда, заради Брекзит
0
Оценете този post

Брекзит по български, или колко хора ще останат без работа заради излизането на Британия от ЕС?

Брекзит струва скъпо не само за самите британци, но и за целия ЕС. Излизането на страната от еврозоната застрашава стабилността на цялата европейска икономика и най-вече на трудовия пазар. Над 350 000 души работят във финансовия сектор в Лондон, а част от тези места може да се окажат закрити. Държавите с по-слаби икономики от ЕС, отсега правят кризисни планове за справяне с безработицата, особено, ако част от техните граждани решат да се върнат от Англия по родните си места. И предизвикат бум на пазара за безработни.

Независимо дали големите международни банки в Лондон са подготвили споразумения за продължаване на трудовите договори или все още чакат за това, глезените банкери от лондонското Сити, са доста разтърсени от Брекзит и не само те.

Финансовият сектор пръв усети удара върху Англия заради Брекзит, но се очаква над 200 000 работни места да останат незаети, а липсата на работна ръка да рефлектира пряко върху британската икономика.

„Британия искаше да покаже на Брюксел, че Лондон може и без тях, но ще видим кой ще се смее последен. Британските граждани, които работят в други европейски държави, предпочетоха да вземат второ гражданство, за да запазят своите привилегии в новата държава, в която живеят. В същото време стотици хиляди европейци ще напуснат Англия, тъй като тя вече не е член на ЕС. И ще отворят такава пропаст в икономиката и бюджета й, е с десетилетия няма да могат да я запълнят“, прогнозират анализатори.

Досега Британия беше и финансовото сърце на Европа, а стотици предприемачи концентрираха своя бизнес там. След откъсването й от европейските финансови и стокови пазари, това вече няма да бъде така.

„Лондон, като европейска точка за американския финансов сектор, или за големи швейцарски банки, след Брекзит вече няма същото значение. След излизането на Великобритания от ЕС, институциите от еврозоната вече няма да позволят голяма част от финансовите трансакции да се извършва в чужбина“, подчерта наскоро Кристиян Нойер, бивш вицепрезидент на ЕЦБ. Европейската централна банка от дълго време се опитва да постави под свой ​​контрол сектора, който определя лихвите и лихвените проценти. Франкфурт на Майн би могъл да се възползва с преместването на този сектор, дори ако се вземе предвид планираното сливане на Германската борса с Лондонската.

Риск от нови трусове на пазара на труда, заради Брекзит
Риск от нови трусове на пазара на труда, заради Брекзит

Междувременно се очаква, че няколко хиляди работни места ще бъдат прехвърлени във Франкфурт, за лица свързани с финансовия сектор. В същото време обаче останалите сфери на бизнеса са под въпрос? Как ЕС ще се справи с риска от масово връщащи се безработни мигранти от Англия и ще успее ли да им осигури работни места, без това да рефлектира върху икономиката на целия съюз?

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.