Дейвид Камерън подаде оставка, а Борис Джонсън ще стане новият премиер

Историческия вот в Англия, доведе до хаос не само на политическата сцена на Европа, но и до вътрешни земетресения. Шотландия иска независимост, тъй като държи да остане в еврозоната, Дейвид Камерън официално подаде оставка, а Борис Джонсън е смятан за следващия британски премиер. Щетите обаче не са само за Англия. Дейли Мейл се опита да излезе с възможен сценарии относно политическите промени в правителството, но дори и те не могат да предвидят какво може да се случи. Много е вероятно след тези политически трусове, страната да се окаже и в тежка икономическа ситуация, пред която проблемите на Русия ще изглеждат бели кахъри.

Какви са плановете на ЕС?

Съвета на Европа първо ще изчака решенията на британския парламент и след това ще реши, дали ще даде доброволно развод на Англия. При всички положения обаче, излизането на страната няма да стане изведнъж, още повече, че привържениците на съюза ще се опитат да блокират излизането от еврозоната. Дори и да напусне ЕС, Британия може и да запази достъпа си до единния пазар. Това обаче продължава да е обект на дискусии и дебати. Пред властите в Брюксел, предстои да вземат няколко много тежки решения. Възможен е и опит за предоговаряне на някои търговски споразумения, въпреки че шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер даде да се разбере, че "дезертьорите" няма да бъдат толерирани, нито пък ще се отнасят с тях любезно. Дейвид Камерън пък в рамките на една седмица, трябва да обяви влизането в сила на член 50 от Лисабонското споразумение. И по този начин да задейства машината за двугодишното излизане от ЕС.

Какво остава за Британия?

Британия ще загуби правото си на свободно преминаване през страните-членки на ЕС, а ако не предоговори и споразуменията за търговия, ще трябва да напусне и европейския пазар. Тя няма да се ползва със субсидии от ЕС, нито пък ще трябва да спазва условията за прием и интегриране на мигрантите. [caption id="attachment_484985" align="aligncenter" width="669"]Дейвид Камерън подаде оставка! Дейвид Камерън подаде оставка![/caption] Освен това, Англия става и военно уязвима, тъй като излизайки от ЕС, тя вече няма да се ползва и с част от протекциите на Брюксел във военно отношение. А предвид бурята, която бе предизвикана от вота, много е възможно, да понесе и санкции за действията си. А милиони граждани, които работят в Англия, но нямат британско гражданство, ще бъдат принудени да се приберат у дома. Лишавайки страната от работна ръка, приходи и данъци.