Нов скандал на Евровизия: Джамала се прощава с приза?

Нов скандал на Евровизия: Джамала се прощава с приза?
5 (100%) 1 vote

Джамала може да се прости с победата от Евровизия заради нов скандал

Скандал тресе Евровизия и Джамала, след като преди дни нов случай на нарушаване на правилата с украинската изпълнителка разбуни духовете. Мнозина се обявиха за нейното отстраняване от конкурса, след като стана ясно, че песента 1944 е била пусната много преди 1 октомври — датата фиксирана от организаторите като срок, в който е разрешено на участниците да пускат свои песни.

Припомняме, че наскоро бе открито видео, на което Джамала изпълнява песента на възпоменанието на жертвите от етническото прочистване на татарите, за което се пее в песента и то много преди срока, който е упоменат в правилника на конкурса, което е в разрез с изискванията на конкурса.

European Broadcasting Union (EBU) обяви своето виждане по отношение на скандалното събитие на страницата на Евровизия, което би публикувано от световните медии едно към едно.

„Правилата на Евровизия, гласят, че конкурсните песни не могат да бъдат публикувани преди 1 октомври, като имат за цел да гарантират, че на състезанието ще участват единствено нови песни всяка година и всички ще имат равни шансове за успех. Целта на това правило е да се предотврати разпространението на композицията, което би й дало непочтено предимство преди самия старт.

В миналото някои песни са били публично достъпни преди тази дата, но не бяха достъпни за широката публика, поради което им е било разрешено да участват на Евровизия. Случаят с Джамала и „1944“ привлече вниманието на EBU заради кадри от представянето на песента, на 18-ти май, 2015-та година. Записът от малкия концерт е прегледани само няколкостотин пъти до момента, когато е открит преди няколко дни. Именно затова, EBU водейки се от минали прецеденти, реши, че публикувания видеоклип не е дал непочтено предимство на Джамала, по отношение на останалите, и че песента е допусната в конкурсната програма според правилата и може да се състезава.“

Джамала едва не се прости с отличието на Евровизия заради второ нарушение

Джамала едва не се прости с отличието на Евровизия заради второ нарушение

В нейния случай съветът за втори път избра да направи гъвкаво тълкувание на правилника, за да не се стигне до отнемане на победата й. При все това мнозина смятат, че има голяма вероятност не Украйна, а Русия да проведе конкурса догодина, тъй като Киев все така е без финансиране на събитието.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар