Доц. Георги Рачев направи страховита прогноза за времето Преглеждания: 4270

Нахлува топъл въздух от Сахара, който ще покачи рязко температурите
0
5/5 - (1 vote)

Нахлува топъл въздух от Сахара, който ще покачи рязко температурите

Климатологът доц. Георги Рачев направи доста страховита прогноза за времето.

Според специалиста се задава адска жега, която ще бъде причинена от горещата вълна от Сахара. Очакванията са през днешния ден на места температурите да достигнат 40 градуса, а не е изключено и да ги подминат.

Доц. Георги Рачев посочи, че горещото време ще се задържи поне една седмица.
В петък и събота ще е пикът на нахлуване на горещия въздух от Сахара, който ще повиши още повече температурите.

Георги Рачев
Нахлува топъл въздух от Сахара, който ще покачи рязко температурите

Такова време е най-опасно за хората със сърдечносъдови проблеми, хипертония и хронично болните. Разбира се малките деца и възрастните хора също трябва да бъдат доста внимателни.

Доц. Георги Рачев посочи, че няма да е изненадващо, ако на места живакът в термометрите сочи температура над 40 градуса.
Резките климатични промени се отразяват пагубно на здравето и поради тази причина всички трябва да бъдат много внимателни. Добре е да избягвате излизане навън в интервала между 12 и 16 ч., да носите шапка, както и да пиете достатъчно количество вода. Не причинявайте допълнителен стрес на организма си, който и без това е достатъчно стресиран от рязката промяна в метеорологичната обстановка.

Климатологът подчертава, че поради факта, че се намираме точно в това време от годината, през което денят е най-дълъг – денят е 15 часа, а нощта само 9, крие допълнителни опасности.
Интензивното слънчево греене съчетано с нахлуването на горещия въздух от Сахара може да предизвика слънчев удар, който е доста опасен.
Не подценявайте опасностите, до които може да доведе горещото време, съветват специалисти.

Най-опасно е за тези, които за избрали точно това време за лятната си почивка и отдъхват на морския бряг. В никакъв случай не си позволявайте да се излагате дълго време на слънце, а търсете дебела сянка, на която да се скриете, пише zajenata.bg.
Припомняме, че дългото излагане под слънчевите лъчи също крие сериозни опасности.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.