Родопите стават българският Клондайк? (Нашенци откачиха по рубини)

Гласувайте за статията

Родопите ще се превърнат в Клондайк, родни търсачи на скъпоценни камъни са открили стотици

Нова треска завладява Родопите и България. Във водите на реки в този край на страната ни търсачи на силни усещания вече са открили най-много рубини.Рубини 2

Тази новина споделя шефът на златотърсачите Кирил Стаменов. Той изпълнява  длъжността председател на  БАТСЗМ. В интервю за в. Труд Стаменов разказва, че местоположението се пази в дълбока секретност. Както се сещате може да се навъдят недоброжелатели, които искат бързо да забогатеят и да се стигне до неразрешени посегателства.

Наистина има рубини в Родопите, разказва шефът на асоциацията. Намираме истински български скъпоценни камъни. Той обяснява, че щом ги осветиш с ултравиолетова лампа светят като истинска жарава.

За рубините е характерен червения цвят. Той се дължи на съдържанието на хром в скъпоценния камък. От него зависи и какъв ще бъде цвета. Дали ще е бледорозов или червен. Или пък тъмно червен като кървав, разказва Кирил Стаменов, който е един от малкото хора докоснали се до нешлифованите скъпоценни камъни.

Категорично отказва да разкрие къде е намерил рубини. Такава е политиката на другите търсачи. Защото алчни хора ще плъпнат навсякъде. Стаменов само допълва, че за да се намери скъпоценен камък се прилага специални техники. Те се изваждат с уред, който прилича на корито, снабдено с дълбоки канали. Ситото трябва да е два вида и едро и дребно. Използва се и сепаратор.

Шефът на търсачите признава, че има информацията от светила в геологията. Стаменов в момента търси и аквамарин. И той съществува в Българи и се надява съвсем скоро да се сдобие и с този скъпоценен камък.

Сред колекцията му от камъни има вече и сапфир от много рядък вид. Част от намереното смята да предаде на софийския Природонаучен музей, пише blitz.bg.

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар