Зелените отново поставиха МОСВ на колене! (Какви лобистки интереси прокараха този път?)

Гласувайте за статията

Министерството на околната среда и водите си позволява да мери с двоен аршин, когато става въпрос за казуси, в които са замесените интереси на Зелените.

Подобен пример е оценката върху въздействието на околната среда (ОВОС) за проекта „Модернизация на железопътна линия Радомир – Кулата по Вариант F (комбиниран)“ на Зелените, показва проверка на „Труд“.

Интересна подробност е, че екологичната оценка в частта „Биоразнообразие“ е представена пред Висшия експертен екологичен съвет не от кого да е, а от бившия заместник-председател на партия „Зелените“ Андрей Ковачев. Той е и един от отявлените активисти на коалицията „За да остане природа в България“.  Част от тази коалиция са организации като Българското дружество за защита на птиците, сдружение „За земята“ и Института за зелена политика, които започнаха активна кампания срещу един от идейните проекти за лот 3.2 на автомагистрала „Струма“.

Атакуваният проект всъщност представя този вариант за изграждане на пътно съоръжение, който е най-безопасен и финансово изгоден, но не и според Зелените. Той предвижда наземен път и къси тунели и виадукти през Кресненското дефиле.

В проекта си псевдо-еколозите предложиха 15,2-километров тунел, чиято реализация струва над 1 милиард евро. Разбира се, веднага срещу него се появиха подкрепени с доказуеми аргументи критични твърдения на представители на властта и доказани експерти. В отговор на тях, Зелените пратиха оплакване до Постоянния комитет на Бернската конвенция в Страсбург – органа, който следи за спазването на екологичните норми в Европа.

След като прегледа становищата и заседава в края на миналата година, комитетът реши, че поставя казусът за АМ „Струма“ под специално наблюдение, но ще се въздържи от отношение по него. Междувременно пък се появи нов казус.

Миналият месец Министерството на околната среда и водите прие ОВОС на проекта за жп линията Радомир – Кулата. Той е одобрен с решение на ресорния министър Ивелина Василева.

Пред Висшия експертен екологичен съвет оценката в частта „Биоразнообразие“ отново е представена от Андрей Ковачев. Констатацията от нея е, че „предложените варианти на трасе за жп линията пресичат защитени територии и преминават в близост до тях, както и през защитени зони от мрежата „Натура 2000“.

Това твърдение е подкрепено и с примери – участък номер 3 „Благоевград – Сандански“ минава през резервата „Тисата“ и през защитената местност Кресненското дефиле. В участък номер 2 Дупница – Благоевград жп линията пресича защитена местност Бобошево и минава близо до Скрино и Кочериново. И така нататък.

Андрей Ковачев предлага и защитава други варианти за проекта. Те, обаче, са доста подобни на тези, които Зелените не искат да приемат за АМ „Струма“ – няколко километра къси тунели, пред които да минават влаковете, както и мостове.

Най-скандалното е, че МОСВ се съобразява с исканията на псевдо-еколозите и не смее да работи активно по варианта за аутобана, но същевременно приема техните аргументи, прокарани от Ковачев за жп линията, пише trud.bg.

Зелените усилено лобират пред министерството

Зелените усилено лобират пред министерството. Андрей Ковачев е с жълтата блуза

В оценката за ЖП линията е записано, че въпросният проект няма да наруши значително местообитанията на защитените видове като птици, мечки, вълци и други, които живеят в защитените местности. Ако имало някакво негативно влияние, то щяло да бъде временно.

При АМ „Струма“, обаче, ефектът едва ли не щял да е пагубен. И това ако не е двоен стандарт!

Още една интересна, но в никакъв случай маловажна подробност – фирмата, която е изготвила ОВОС на проекта, е ПОВВИК – това е дружество, собственост на финландски граждани, а у нас само се представлява от българи. Това е поредният път, когато хора на Зелените прокарват интересите на чужди компании у нас, след като прекратеният идеен проект за 15.2-километровия тунел бе възложен на консорциум с швейцарско участие именно с лобистката подкрепа на „еколозите“.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Зелените отново поставиха МОСВ на колене! (Какви лобистки интереси прокараха този път?)”

  1. Павлов

    юни 02. 2016

    Аха значи, ако някой техен човек е изпълнител на проекта значи няма да има негативно влияние върху животните, които обитават района, в протичвен случай автоматично се заклеймява, че последиците ще бъдат катастрофални.
    Докога ще търпим, а и МОСВ ще позволява на едни и същи НПО-та, които освен това са свързани по между си, да налагат мнението си и дори да изнудват и да блокират одобрени проекти. И всичко това е с цел да набутат в изпълнението чужди фирми. В България има достатъчно компании, които да свършат качествено работата и така парите да останат в икономиката на страната ни!

Добавете коментар