Най-големите скандали на Евровизия

Най-големите скандали на Евровизия
5 (100%) 2 votes

Евровизия 2016 изглежда направо детска игра в сравнение с предишните

Ако мислите, че само това издание на Евровизия е политически оцветено, лъжете се. Тенденцията със свързване на актуалните политически събития с конкурса е започнала отдавна — още от 1990 година.

По време на конкурса в Загреб през 1990, когато на сцената се появила популярната певица Тайчи избухнал първия скандал. Тогава за първи път, конкурсът получава и прозвището „Политиковизия“ вместо „Евровизия„. След този конкурс, с всяка следваща година започнаха да се наблюдават политическите влияния и нагласи по отношение на гласуването между страните, а и в текстовете на песните.

През 1992, когато победи Италия с представителя Тото Котуньо и песента „Insieme: 1992“, която е посветена на европейското обединение, а същата тема бе повтаряна в още няколко песни, които бяха актуални през този период.

Следващата ситуация, когато Евровизия бе буквално изтъкана от политически противоречия, бе представянето на френската манекенка и танцьорка Джоел, която завърши на второ място. Тя не спечели, но успя публично да изрази своята позиция по отношение на расовата дискриминация в света, с песента „Черен и бял блус“.

За обединена Европа, също така са пели и Ирландия и Франция в няколко песни от 90-те години. Интересен е и фактът, че двадесет и шест години по-късно се пее за разпокъсване на Европа, а не за обединение, но, разбира се, само метафорично.

Освен политическото съдържание в песните и размяната на най-голям брой точки между държавите, които се най-много се обичат, са се случвали и други гафове.

Известните сестри Енкарана и Тони Салазар или „Azucar Moreno“, които представляваха Испания с песента „Bandido“, демонстративно се оттеглят веднага след представянето си, защото, както казват по-късно, е станала голяма грешка по време на изпълнението. Каква е грешката и как е станала поне до сега никой е научил, но ефектът е моментален. Песента се превърна в невероятен хит, който се слуша и днес.

Пример за други хаотични ситуации в рамките на това събитие от 90-те години е и водещата двойка Хелга Влахович и Оливър Млакар, които първоначално се отказали от ангажимента да бъдат водещи на Евровизия 1990, после се променили решението си и се договорили с продуцентите, приемайки офертата за конкурса, непосредствено преди началото на избора.

Група "Рива" сътворява едни от най-големите скандали на Евровизия

Група „Рива“ сътворява едни от най-големите скандали на Евровизия

Членовете на групата „Рива“, която тогава зае първото място на конкурса и направи Хърватия домакин на Евровизия, се изправят на сцената в Загреб с толкова лошо представяне, че обществеността никога не им прощава провала на концерта.

Черешката на тортата по отношение на Евровизия обаче са публикуваните скандални снимки на австрийската представителка Симоне, които са излезли по всички вестници точно преди началото на конкурса. На фона на тези циркове, песента на Джамала 1944, за изселването на татарите от Крим е направо невинна закачка.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар