Зелените манипулират европейските донори с доклади по тяхна мярка (Вижте с какво се хвалят)

Гласувайте за статията

Миналата седмица на сайта на коалицията на Зелените „За да остане природа в България“ без много шум се появиха доклади, имащи за цел да опишат подробно протестните действия на българските еколози през последните почти 10 години.

Информацията учудващо и в разрез с практиките на Зелените не беше споделена във фейсбук страницата им, нито пък разпратена до медиите. Зад тази стратегия обаче има проста, но основателна причина – в тези доклади прилежно са отчетени всички протести, завеждани съдебни дела, участия на конференции и дори лобиране пред депутати от страна на Зелените като дейности по финансиран с европейски пари проект.

От това може да се извади един извод, който въобще не е изненада – никой не е протестирал от любов към природата – всичко е било за едни пари.

Най-странното в цялата работа е, че Зелените от коалиция „За да остане природа в България“ се опитват да излъжат дори европейските си донори. Във всички доклади пропускат да споменат доста важните подробности, че повечето заведени от тях дела и жалби са загубени и отхвърлени от съда.

Например: споменават, че през август 2015 петима от техните хора обжалват модернизацията на лифт Шилигарника-Тодорка. Пред евродонорите си обаче не споменават, че делото е загубено и с техните пари са заплатени разноските на ответника. Не споменават и десетките дела, които зелените НПО-та са загубили, опитвайки се да оспорват дейности в парковете по член 21 от Закона за защитените територии. Разходите по загубените дела са платени от финансите на европейските им партньори.

На европейските донори на тепсия и избирателно се поднасят и откровени лъжи като твърдения, че министри признавали незаконосъобразност. За „доказателства“ към тези скандални твърдения се привеждат документи, нямащи нищо общо със самите министри. Обвинява се и самото ЮНЕСКО, защото, видиш ли, не се съобразявало с исканията на българските еколози.

Една от най-шокиращите манипулации е, че лесовъдът Тома Белев е премахнат от директорското място на ПП Витоша с политически организиран конкурс. Истината е, че имащия се за адски квалифициран Белев губи напълно редовен конкурс след изтичането на мандата му, като се класира на последно място.

Всъщност, политическата намеса е в полза на лесовъда, тъй като той е уволнен поради доказана кражба на гориво от запасите на ПП Витоша и е върнат на поста след извънредна и незаконна намеса на политическото ръководство на Тройната коалиция. Никъде не се споменава и за доказаната от вече 3 дела нелегитимност на Белев като председател на Асоциация на парковете в България.

Всъщност, описването на зелените протести, дела и натиск като част от чуждестранен проект е прецедент по мащаба си, но не е първият сигнал в тази насока. Преди година и половина, Зелените от коалиция „За да остане природа в България“ бяха финансирали отново с пари от грантови програми пропагандни картички, насочени срещу изработваните от МОСВ три плана за управление на паркове – Витоша, Пирин и Рила.

Пропагандните материали обаче съвсем тенденциозно не споменават за другите паркове, чиито поръчки са спечелени от еколозите и там те усвояват милиони левове. Добър пример е планът за парк Българка, където на ръководна позиция е самият Тома Белев, но изпълнението е толкова некадърно, че Висшият екологичен експертен съвет многократно връща разработката.

Дали посолствата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия ще осъзнаят, че парите им за „развитие на гражданското общество“ всъщност се използват от политическа партия Зелените, еко НПО-та и групи за натиск за политическа пропаганда и упражняване на рекет, предстои да видим.

Зелените са доста избирателни в явленията си

Зелените са доста избирателни в явленията си

Дали българското правителство ще си извади съответните поуки, че зелените „граждани“ са просто добре организирана група за натиск, рекет и „усвояване“ на държавни и европейски пари, също предстои да видим.

Но пък за българското общество вече е напълно ясно, че професията „еколог“ в България е почти безвъзвратно унищожена от групата около ПП Зелените. Това са хора, които всъщност въобще не ги е грижа за природата. Те просто са ударили шестицата с успешна схема за рекет на държавни институции и частни инвеститори, добре прикривана зад европейски и държавни проекти за „гражданско застъпничество“ и „опазване на околната среда“.

Както още Алеко Константинов е написал в Бай Ганьо, „Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли?“ Лошото е, че хората знаят, но какво от това? Докато държавната власт продължава да толерира зеления рекет и кражби, ще има и зелени тарикати. Все пак не са луди Зелените, който ядат баницата, а този, който им я дава…

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

3 коментара to “Зелените манипулират европейските донори с доклади по тяхна мярка (Вижте с какво се хвалят)”

 1. Валя

  май 18. 2016

  Манипулациите им станаха обществено достояние. Добре, че ги забраниха.

 2. Делфи

  май 18. 2016

  Изобщо не съм се съмнявал, че действията им са били подбудени от грижа за природата. Единственото, от което се интересуват тези организацийки е припечелването на лесни пари чрез изнудване, лобиране, протестиране и разбиране източване на средства от евро проекти.

 3. Поли

  май 28. 2016

  Абсолютни гангстери са тези. Хич не ги е еня нито са планините, нито са гаргите. За поредн път се показва какво са истинските им интереси. Просто всичко това е бизнес.

Добавете коментар