Тома Белев заплашва прaвителството чрез Фейсбук, проси си поредната обществена поръчка!

Тома Белев заплашва прaвителството чрез Фейсбук, проси си поредната обществена поръчка!
4 (80%) 1 vote

Нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България и главатарят на мафията на Зелените Тома Белев си е „заплюл“ от няколко месеца нова обществената поръчка.

Новата златна кокошка на Зелените е в ръцете на МОСВ и носи гръмкото заглавие „Предоставяне на услуга за разработване и национално съгласуване на управленски подход за мрежата „Натура 2000“ и за Национална приоритетна рамка за действие по „Натура 2000”. Проектът осигурява солидно финансиране от около 700 000 лева и поради важността си е привлякъл и значителен интерес.

Интересът на Зелените също е огромен и Белев от няколко месеца се е заел с пропаганда и убеждаване на последователите си във фейсбук, че именно той е най-квалифицираният човек в държавата, който задължително трябва да спечели поръчката.

Схемата ще заработи не за първи път през последните години и вече е ясна – Министерството на околната среда и водите пуска обществена поръчка, Зелените си я набелязват и впрягат контактите си във ведомството, добавят и малко протестен натиск, за да сплашат министъра, и той от страх им дава държавните пари.

Този път обаче схемата на Тома Белев може и да удари на камък за първи път. Министерството сега не е поддава на натиска. Тази обществена поръчка се отличава със стройна процедура и високи критерии, които трябва да бъдат спазени, за да бъде спечелена. Сред изискванията на МОСВ са и външни висококвалифицирани експерти и чуждестранни партньорства, пише pik.bg.

Така схемата на главатарят на Зелените е пред провал. Основната причина е, че въпреки гръмките слова и биенето в гърдите, че е най-добрият еколог у нас, всъщност Тома Белев няма собено забележителна квалификация. Осъзнал, че няма нужното, за да отговори на високите изисквания в МОСВ, Белев сменя тактиката и започва да заплашва министър на околната среда и водите. Във фейсбук той заявява намеренията си да праща писма до ОЛАФ, че не можело да се поставят толкова високи изисквания.

Тома Белев отново пусна пипалата на октопода

Тома Белев отново пусна пипалата на октопода

Блъфове и заплахи и досега е имало не веднъж и два пъти, а министри в повечето случаи са ги секвали с даване на обществени пари. Вероятно точно на това се надява и сега Белев. Ироничното през последните години е, че дори когато получат своето – поредната обществена поръчка за хиляди или милиони, мрежата на зелени неправителствени организации около ПП „Зелените“ така и не престава постоянните си атаки срещу ведомството и правителството като цяло.

Още по-абсурдното е, че псевдо-еколозите, които се интересуват от материалното изображение на една спечелена поръчка, което потъва без видимо резултати, не би трябвало да бъдат легитимен фактор, който да ръководи решенията на институциите. Точно обратното – Зелените не би трябвало и да припарват до договор за обществена поръчка, защото изпълнението на досегашните е с ниско качество (изготвяният от самия Тома Белев план за управление на ПП „Българка“ все още не е приет поради некомпетентност) и винаги се свързва с десетки дела и юридически неразбории.

Засега министърът на околната среда и водите удържа на натиска на Тома Белев. Надяваме се Ивелина Василева да е осъзнала, че залогът е много по-висок от конкретните 700 000 лева, които потенциално могат да изчезнат безследно в зелените НПО-та. С всяка следваща година и поръчка МОСВ ще носи все по-голяма отговорност.

Ако ведомството продължава да проявява слабост и осуетява всеки опит за рекет с държавни пари, то в крайна сметка цялата Оперативна програма по околната среда ще бъде източена. МОСВ само влиза в ролята на жертва, върху която Зелените хищници се нахвърлят, знаейки че са прекалено лесна плячка.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

5 коментара to “Тома Белев заплашва прaвителството чрез Фейсбук, проси си поредната обществена поръчка!”

 1. Geri

  май 17. 2016

  Това е поредната сцена от страна на Зеените, което не им прави чест; да заплашват пък е абсурд!

 2. Галя

  май 17. 2016

  За Белев всички методи са позволени. Важното е само да се докопа до някое проектче и да се облажи с парички. Схемата му между другото е много проста. Събрал е 500 човека във фейсбук и като не му хареса някое конкурсче или му се виждат малко паричките, които се дават за него и почва да мрънка в социалните мрежи, че е ощетен горкия, че някой прави някаква голяма далавера, че всички са срещу него, че се разграбва природата и какви ли още не глупости. Хората му се връзват, събира 5 човека и отива да вдига шум пред министерството и хоп, готово. Веднага му се дава каквото поиска. Много глупава схема, но явно работи при изнудване на властта.

 3. Мартин

  май 17. 2016

  Затвор за Тома Белев и Борислав Сандов от „Зелените“!

 4. Саладин

  май 17. 2016

  Крайно време е да се сложи край на хегемонията на Тома Белев и неговите пишман еколози в печеленто на обществени поръчки. Вместо да се интересуват от реалните проблеми и решения те само гледат как да спечелят и източат пари от поредната поръчка. Те не са никакви екозащитници, а прости интересчии.

 5. Тошо

  май 26. 2016

  Той май по-скоро си проси боя. Не знам кога на някого ще му прекипи и ще го ошамари това нагло човече.

Добавете коментар