Грандиозни паради за Деня на победата и Деня на Европа (Снимки)

Гласувайте за статията

ЕС чества Деня на победата и деня на Европа, в Русия организираха грандиозен парад

9 май е празник за цяла Европа, макар и разделена днес на две. Докато в Брюксел честват деня на обединена Европа, Русия отбеляза Деня на победата, когато червената армия успя да накара Германия да капитулира и да сложи край на Втората световна война през 1945 година.

Макар и разделени от политиката, страните от източния и западния край на континента почетоха и двете събития. На Червения площад в Москва и в други градове уважиха събитието с парад и директно излъчване на обръщението на президента Владимир Путин.

Парадът започна в 11 часа московско време, т.е. 9 часа българско. В парада участват над 10 000 войници, 135 машини тежка военна техника и 71 кораба. На Червения площад дефилираха танкове T-90, бронетранспортьори BTR-82A, военни пехотни машини BMP-3, самоходните гаубици „коалиция SV“ и“ S“ , противовъздушни ракетни системи BUK-M2, противовъздушни и ракетно топовни системи“ S1″ и ракетните системи.

Докато изнасяше реч на Червения площад, Владимир Путин заяви, че Русия е готова да работи за изграждане на нова система за сигурност, В Деня на победата над фашизма той добави, че цивилизацията днес отново е изправена пред жестокост и насилие.

Докато Дейвид Камерън четеше призиви за обединение на ЕС в Лондон, в Москва, Владимир Путин предупреди за нарастването на тероризма, който както сам каза, е станал глобална заплаха. И също призова за обединение.
„Ние сме длъжни да победим това зло. Русия е открита за обединяване на усилията с други държави, готова е да работи по изграждането на съвременна система на международна сигурност”, заяви Путин.

Той подчерта, че руските войници и командири са доказали, че са достойни наследници на героите на Великата Отечествена война и с чест защитават интересите на родината.

„Сигурен съм, че днес ветераните са горди със своите внуци и правнуци, те няма да изневерят и винаги ще се борят за голямата победа, повтаряйки подвига на славното поколение победители. Искам да ви поздравя за нашия празник – Деня на голямата победа”, каза Путин.

Той подчерта, че това е празник, в който се обединили радостта, спомените и тъга.

„Девети май е държавен и много личен семеен празник. Той се превърна в символ на свещеното родство на Русия и нейния народ. И в такова единство в предаността към родината се намира и нашата сила, сигурността и достойнството”, каза още руския президент.

Русия чества Деня на победата, ЕС - Денят на Европа

Русия чества Деня на победата, ЕС – Денят на Европа

Преди да се оттегли, руския президент завърши речта си с думите: „Днес искрено им благодаря на тези, които са тук покрай нас и не крия при това моята гордост и сълзите си. Прекланям се пред светлата памет на синовете, дъщерите, бащите, майките, дядовците, мъже, жени, братя, сестри, другари и приятелите. На всички, които не са се върнали от войната, всички, които вече не са с нас“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар