Армения и Азербайджан пред нова война (Не е за вярване защо се карат)

Гласувайте за статията

Армения и Азербайджан са пред нова война, не е за вярване какво ги скара

Армения и Азербайджан са на ръба на нова война, като направо не е за вярване какво точно ги скара. Страните, които са в дългогодишен конфликт, не изневериха на себе си и този път, но причината за спора им е направо невероятна.
Този път става въпрос за храната, а залогът е наистина голям. Ереван обвинява Баку за кражба на рецептата за традиционен специалитет – тамошните долми, по-известни у нас като сарми.

Азербайджанското министерство на културата и туризма е направило изявление, че рецептата за добре известното ястие на Балканите, Кавказ, Близкия изток и Централна Азия, е изпратена от страната му, с молба да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство. Това разкри лично Абулфас Гарайев, министър на културата и туризма на Азербайджан.

„Не е тайна, че съседната ни страна (Армения) не само има претенции към азербайджанската територия, но се опитва да присвои и нашата култура, включително и националната ни кухня“, заяви Гарайев.

Министърът добави, че Армения и по-рано се е опитала да извърши подобни набези, като присвои и тамошния безквасен хляб.

„ Дързостта на Ереван не познава граници и сега се опитва да присвои долмата, която принадлежи на туската култура. Те (арменците) вече са поискали и включване на безквасния хляб в списъка за културното си наследство пред ЮНЕСКО. Нима това не е присвояване?”, заяви азербайджанският министър.

Война между Армения и Азербайджан заради сърмите

Война между Армения и Азербайджан заради сърмите

Затова Азербайджан, с цел да защити културното си наследство, също е изпратил заявление в ЮНЕСКО. На генералния директор на института ще му бъде изключително трудно да разреши спора, още повече, че заради сърмите, Армения и Азербайджан буквално са пред война. И може да се стигне до колосални сблъсъци между тях. В мрежата пък правят опити да се шегуват с проблема, заявявайки, че на това му се казва национална гордост и бой с храна.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар