Синоптикът Петър Янков: Очакват ни порои до края на май

Петър Янков прогнозира и дъждовен юни
0

Юни също идва с бури и градушки – прогнозира метеорологът Петър Янков

Валежите ще спират през следващите дни в различни части от страната, но през следващата поредица почивни дни – по Гергьовден, отново често ще вали. Температурите през следващите почивни дни няма да са толкова ниски, колкото по Великден. Рамките ще са между 14 и 20 градуса. Следващият сериозен валежен период ще е от 13 до 17 май. Тогава и валежите ще бъдат по-значителни главно в Северна България – твърди в интервю за „България днес“ Петър Янков.

Подобна обстановка с много валежи и средиземноморски циклони, което създава условия за по-интензивни валежи и силни гръмотевични бури, градушки, порои, се очаква и през юни. Тогава ще има силен процес по образуване на циклон над Средиземноморието и преминаване на повече средиземноморски циклони над България. Това е един от ефектите на глобалното затопляне, което се наблюдава през последните 20-30 години над Балканите – твърди синоптикът.

Петър Янков прогнозира и дъждовен юни
Петър Янков прогнозира и дъждовен юни

Това значи, че миналата година и тази ще са най-топлите и от 2017 г., въпреки че сме в период на затопляне, ще започне понижение на средните температури, които се наблюдават на Земята.

Това ще стане с параметри от порядъка на 0,2 градуса – разяснява метеорологът.[kkstarratings]

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.