Климатологът доц. Георги Рачев разкри какво ще бъде лято 2016 Преглеждания: 3542

Продължава опасното покачване на средната глобална температура
0
5/5 - (1 vote)

Продължава опасното покачване на средната глобална температура

Макар за момента лятото да ни се струва много далечно, ще си дойде като днес. Климатологът доц. Георги Рачев разкри какво лято ни очаква.

Според него прогнозата за най-горещия сезон започва доста ударно. Не е изключено лято 2016 да се окаже най-горещото, откакто съществуват метеорологични наблюдения, вещае доц. Георги Рачев и допълва, че те датират от 1880 година.

Георги Рачев
Продължава опасното покачване на средната глобална температура

В интервю за „Телеграф”, Георги Рачев посочва, че парещата прогноза е на път да се сбъдне.
За никого не е тайна, че се очаква ново увеличение на средната глобална температура. От няколко години насам тя расте с повече от половин градус на година, а това от климатична гледна точка е твърде много.

Доц. Георги Рачев посочи, че вероятно на всеки един от нас е направило впечатление, че напоследък лятото се увеличава по нашите ширини. За момента прогнозите за лято 2016, са то да бъде топло, макар и с малко повече валежи от обичайните. Климатологът обаче бърза да успокои, че не се задава нищо страшно.

Тази зима снегът беше доста мизерен, което несъмнено ще рефлектира върху земеделието.
Това, че снегът беше толкова оскъден автоматично означава, че водните ресурси ще са доста по-малко. Не е изключено насред лято в някои населени места да бъде обявен воден режим.

Заради опасно сухият период до момента, климатологът изрази надежда, че валежите ще успеят да подобрят рязко състоянието на почвената влага в повърхностния й слой, за да може растенията да започнат да никнат нормално.

И докато от дългосрочната прогноза става ясно, че се задава поредното топло лято, то прогнозата за дните около Великден далеч не е толкова слънчева. Ако сте се приготвили да обикаляте из страната или пък да се разхождате с приятели в гората, несъмнено ще ви се наложи да прекроите плановете си, тъй като метеорологичната обстановка за светлите дни ще е повече от дъждовна.

Задава се нова порция поройни дъждове, а на места за разкош ще бъдат придружени и от градушка, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.