Припят 30 години след Чернобил – мъртвешка тишина (Снимки)

Припят 30 години след Чернобил – мъртвешка тишина (Снимки)
4 (80%) 1 vote

Припят продължава да бъде наричан с право „Призрачният град“

Припят няма да бъде обитаем в продължение на още три хиляди години

Припят 30 години след Чернобил – над града цари мъртвешка тишина, а природата малко по малко завзема улиците и сградите. Точно три десетилетия след аварията в съветската атома електроцентрала градът е напълно пуст, а изоставеното виенско колело, куклите и легълцата в детската градина само напомнят, че някога на това място е кипял оживен живот.

Припят 30 години след Чернобил

Припят 30 години след Чернобил

Аварията в Чернобил е най-тежката в историята на човечеството. На 26 парил 1986 година в един часа и половина след полунощ местно време инженерите в реактора допускат грешка по време на тест, която води до експлозия в четвърти блок на реактора.

Това освобождава в околната среда огромно количество радиоизотопи, които се равняват на поне 200 ядрени бомби като тази над японския град Хирошима.

Съветското правителство обаче потулва инцидента и не взема мерки навреме. Евакуацията на хората започва чак 36 часа след експлозията. Светът, в това число и България, научава за инцидента с голямо закъснение.

В резултат на околната среда са нанесени необратими щети, милиони хора, в това число и поколенията след тях, са засегнати от радиацията. Според данни на Грийнпийс, смъртните случаи в резултат на радиацията са 115 хиляди, което е в пъти повече от официално обявената бройка от 9 000.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар