Сняг посред пролет: Чехия побеля, ще дойде ли и в България?

0

Сняг посред пролет на Балканите, Чехия вече побеля

Не лятна приказка, а зимна магия е обхванала Балканите последните дни. Гражданите на Чехия тази сутрин с изумление се събудиха покрити от снежна покривка. Която имаше и цели 15 сантиметра ръст.

В северна и южна Чехия от вчера се борят с необичайната за сезона зима, а синоптици предупреждават, че студената вълна ще дойде и към нашия край. Хърватия също е обхваната от студената вълна, която завладя Европа, а утре се очаква същото и в Македония. Синоптици прогнозират, че е малко вероятно, но напълно възможно, студения фронт частично да засегне и най-западните покрайнини на България. Сняг се очаква във вторник, главно по високите части и в планините на западната ни съседка.

Що се отнася до България, студения въздушен фронт, който обхвана Европа, при нас в по-голяма степен ще се изрази в краткотрайни, но обилни дъждове. Те ще продължат през цялата седмица, като превалявания се очакват дори и по Великден.

И докато на територията на нашата страна се очакват основно превалявания от дъжд, далеч не толкова прекрасна изглежда обстановката в Чехия. В Прага днес бяха измерени 0 градуса по Целзий, след като градът осъмна покрит със сняг. Националният парк на страната пък е покрит с повече от 10 сантиметра сняг. Сняг покри и Карконошите – най-голямата планинска верига в Чехия. Там има над 10 сантиметра също снежна покривка. А температурата е паднала до — 7 градуса.

Лошото време е и една от причините немалка част от жителите на Централна Европа да изберат да пътуват почивните дни до по-топли дестинации като България и Гърция. Крайбрежието на Бяло и Черно море се очаква да се превърне в изключително желано място за почивка тази седмица, не само заради Великден.

Сняг в Чехия, зима на Балканите. Ще дойде ли и при нас?
Сняг в Чехия, зима на Балканите. Ще дойде ли и при нас?

Засега няма признаци, че снегът ще изненада и България, но ако решите да пътувате до Сърбия и Македония имайте едно наум. Според синоптиците, тази пролет централна Европа не е най-желаното място за почивка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.