Синоптикът Симеон Матев: Иде по-горещо лято

Има вероятност за дъжд по Великден
0

Чакат ни 3-4 периода с над 40 градуса – прогнозира метеорологът Симеон Матев

„Очакванията са и това лято да не изневерява на тенденциите от предишни години да е по-топло от обичайното. Дългосрочните прогнози са като цяло лято да бъде с температури над обичайните. Тази тенденция съществува от няколко години и ще продължи най-вероятно и през следващите“ – твърди в интервю за „България днес“ синоптикът Симеон Матев.

Времето през лятото
„Най-вероятно през първата третина на лятото и по-специално юни и малка част от юли температурите ще бъдат малко по-близки до нормалните, а валежите ще са близки или над нормата. Началото на лятото ще е по-променливо с по-чести превалявания. Ще има и обичайното за юни месец гръмотевични бури и интензивни дъждове. В 2 до 4 дни през юни ще има и градушки, но тези явления са характерни за климата на нашите земи. Не би трябвало да се притесняваме и да бием тревога, че ще има градушки“ – споделя Симеон Матев.

„Очакванията са втората половина на лятото да е гореща и по-суха. За този сезон ще имаме три или четири доста горещи вълни, през които температурите ще са между 35 и 40 градуса. Най-вероятно ще имаме и места със стойности над 40 градуса. Това, разбира се, не е стряскащо, защото най-високата температура, която е измерена в България е от порядъка на 45,2 градуса. Едва ли ще ги подобрим, но ще доближим тези стойности. В дългосрочен план конкретика кога точно ще се случи това не може да се даде отсега. Има обаче индикации, че ще има поне два такива периода, в които температурите ще са над 40 градуса и дори и по-високи. Ще има по-колебливо начало това лято и горещ и сух край“ – прогнозира Симеон Матев.

Времето през седмицата и на Великден
„За следващата седмица ни предстои за съжаление хладно време с доста чести превалявания. Захлаждането започна на Цветница и ще продължи и в началото на тази седмица. Валежи ще има и във вторник, а по нашите планини те ще преминават в сняг. Идва сериозно захлаждане.

Има вероятност за дъжд по Великден
Има вероятност за дъжд по Великден

Това лошо време ще продължи до утре, а в сряда и четвъртък ще има подобрение с по-високи температури, но сутрин ще е доста студено. Затова в сряда има условия за слани. Те ще са най-вероятно по високите западни полета, в Добруджа. Нека земеделските стопани имат едно наум и да следят прогнозите. В края на работната седмица за великденските празници вероятността за валежи е твърде голяма – около 50 процента. Ще има и слънце, но има голяма опасност от краткотрайни следобедни валежи с гръмотевици. Времето ще е нестабилно, а също така в началото на май отново ни чака по-хладно време“ – прогнозира Симеон Матев.[kkstarratings]

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.